Vaccinium vitis-idea |
Lingon växer i vår trädgård på den del av "gräsmattan" som aldrig täcktes med matjord då den nya trädgården anlades i mitten av 1980-talet.
Envist håller sig lingonriset kvar söder om vårt växthus, och även där trädgården övergår till natur.
Men vill vi plocka lingon i större mängder så får vi gå en kort promenad in i skogen vid vår trädgård, där på den ljusa tallheden trivs lingonen bra.
Lingonmarker. |
Lingonriset är en vintergrön lågväxande dvärgbuske som har läderartade blad, under försommaren blommar lingonriset med vackra blommor, men de är så små att de kan vara svåra att upptäcka för en stressad heltidsarbetande småbarnsförälder som jag själv.
Jag lugnade ned mig en smula och sjönk ned på huk bland ris och mossa för att fotografera de små blommorna.
Bären klarar att ligga under snön hela vintern för att sedan under våren ätas av skogsfågel.
Själv plockar vi bara lingon nu under hösten, när frosten varit för svår får de vara kvar, även om smaken mildras något av just frost.
Lingonsylt:
2 kg lingon
500 gr strösocker
Koka lingon tills de kokar sönder och påminner om sylt.
Kyl ned den varma lingonsylten i kallbad och och rör ned strösocker.
Det blir en fin och tjock lingonsylt.
Lingonglass:
4 äggulor
3/4 dl florsocker
5 dl lingonsylt
4 dl vispgrädde
3 äggvitor
Vispa äggulor och florsocker poröst.
Rör ned sylten i äggsmeten.
Vispa grädde och äggvita var för sig.
Vispa ned grädden i lingonblandningen.
Rör försiktigt ned äggvitorna i smeten.
Häll i en lagom stor form och låt den ligga i frysen i minst fyra timmar.
Den här lingonglassen är en riktig favorit hos oss, men vår granne tycker den blir för syrlig.
Hon byter ut lingon mot hallon istället, och det blir också gott, (men lingonglassen är bättre)
Hej svejs i lingonskogen!
Vilka härliga bilder! Att kunna plocka lingon i skogen väcker massor av barndomsminnen :-)
SvaraRaderaHa det bäst!
Kram Hélena
Jag äter gärna upptinade (av vårsolen) lingon, tycker de är allra godast då! På vår del av tomten som är skogstomt, växer det lite lingon, men mest blåbär. Längre upp i skogen brukar det finnas lingon, frugan och barnbarnen hittade dock inte så mycket i söndags.
SvaraRaderaJätteglad blev jag åt att du hade röstat på humlan! ;-). Jag uppfattade det som att hela bidraget tävlade, så går man bara efter bilden har jag nog tyvärr inte så stor chans.
Ha det gott!
/Ruben
Hejsan Hans!
SvaraRaderaVilka fina bilder och lingonglassen ser supergod ut.
Härligt med en skogsdag.
Själv är jag numera för lat så jag varken plockar eller kokar sylt utan köper färdigt halvfabrikat på affären ;=)
Önskar dig en härlig dag!
SvaraRaderaHej Hans!
Så fina bilder på en av mina absoluta favvon bland skogsväxter/bär!
Ditt lingonglassrecept får mig att vilja smaka på en gång - jag tror jag tar flyget...har du kvar lite om några timmar;))))???
Fina bilder du visar! Lingon är verkligen både vackra och jättegoda!
SvaraRaderaKram carina
Fina bilder du visar! Lingon är verkligen både vackra och jättegoda!
SvaraRaderaKram carina
Har länge letat recept på lingonglass, åt det på Gotland på -80-talet, tack!
SvaraRaderalucky you. i love sour cranberry taste.
SvaraRaderaSer jättegott ut det måste jag prova. Kram Hatty :)
SvaraRadera