torsdag 2 juni 2011

Hägg

Prunus padus ssp. padus
När vår Hägg börjar blomma är försommaren här.
De vita små blommorna sprider den mest angenäma doft i vår trädgård. Den starka doften lockar mängder med insekter som flugor och bin som ser till att korsbefruktningen sker även detta år.
Men underbart är kort för blomningen varar inte länge utan snart faller de vita kronbladen som snö på marken nedanför.
Vår hägg började blomma för fyra dagar sedan så ännu finns tid för oss att njuta av den prakt som den annars så enkla häggen bjuder på nu i försommartid.
I skogen vid vårt hus finns små busklika träd av Hägg, kanske det är fåglarna som spridit kärnor sedan de ätit bären från vår Hägg?
En jättelik Hägg fanns förr på en av byns äldsta gårdsplatser ca 100 meter från vårt hus, mest troligt härstammar vår Hägg från den.

Nu är den gamla gården ersatt med en villa sedan 30 år och den gamla Hägg som fanns där försvann några år senare, men vid järnvägen som passerar där finns nu mängder med härligt stora vitblommande häggar.
Det är bra att ett träd som Hägg klarar att överleva på vår nordliga breddgrad när inte Fågelbär gör det. Jag har provat att plantera in Fågelbär här men redan efter en vinter återstår bara döda grenar av dem. Det är synd för Fågelbär och andra Körsbär är så goda att äta, något man inte kan säga om häggens bär.
Har ni smakat dem?
Hela munnen fylls med en torr sträv känsla med lite bitter smak.


Vår Hägg är förutom björkarna, trädgårdens äldsta buske som nu vuxit upp i trädhöjd. Häggen har troligtvis hämtats från skogen vid vårt hus någon gång på 1960-talet för när jag var liten så var den inte mycket högre än mig själv. Den har i alla år fört en något ojämn kamp om sol och vatten med en stor Björk några meter ifrån, men när vi för 15 år sedan placerade en rabatt med fin jord vid Häggens stam så har den vuxit i raketfart och dubblat sin höjd sedan dess.
De många perenner som växer vid häggen får ett fint vindskydd av dess grenar men måste säkerligen dela med sig av både näring och vatten till sin stora granne.




För några år sedan så drabbades vår Hägg plötsligt av Häggspinnmal.
I hela vårt län var häggar utsatta för detta angrepp, i Boden och Luleå stod häggar helt insvepta av vita slöjor fyllda med äckliga larver.
Det var inte kul att de också hade hittat till vår ensligt belägna trädgård. Vår granne som då hade en fin Blodhägg, fick en släng av äckelpanik och lät såga av den i höjd med fotknölarna för att slippa larverna.
Men jag ville inte ta bort vår gamla Hägg som vuxit upp på vår gård samtidigt som mig själv.
Jag tänkte att det kanske skulle gå att få bort Häggspinnmalen innan angreppet blivit för stort, så jag fyllde en vanlig blomdusch-flaska till hälften med grönsåpa och fyllde på med vatten.
De äckliga larverna vred sig av ångest när de blev träffade av strålen med såpvattnet, några sekunder senare så var allt över. Sedan dess har vår Hägg klarat sig från Häggspinnmalens angrepp.
Vår grannes vackra Blodhägg har nu åter vuxit upp till den höjd den förut hade och nu har även vi köpt en sådan, men den har inte börjat att blomma ännu, den står fortfarande i knopp.

Vår hägg är med i tävlingen för vita blomster hos norska bloggen Moseplassen.


8 kommentarer:

  1. Beautiful blog and beautiful garden. I look forward to following your progress!

    Michael

    SvaraRadera
  2. För några år sedan angreps traktens häggar av häggspinnmal och kalåts fullständigt men efter några veckor började de grönska igen och de lever fortfarande. Men om träden inte är så stora kan man göra som du tipsar om, det var ju suveränt!
    Bären är ju nära släkt med slånbär och liksom dem sträva och beska - om man inte fryser dem innan man kokar saft på dem eller gör likör. Frysningen tar bort det mesta av beskan och framkallar en viss sötma. Samma recept som för slånbär funkar. Vill man ha lite mer karaktär på saften kan man blanda hälften lingon, hälften häggbär.
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  3. När häggen doftar vet man att sommaren är på G :) Jag har inte smakat bären, men jag har ju gjort saft på blommorna - och den smakar precis som häggen doftar! Så nu kan vi njuta av häggblommor när vi vill :)
    Trevlig helg! :)

    SvaraRadera
  4. Jag älskar häggdoften! Men bären överlåter jag gärna åt trastarna... Häggspinnmalen härjar hos oss så gott som varje år, ibland bara i liten skala och ibland helt totalt. Men vi har många häggar så det går inte att såpspruta dem. Vi har nog vant oss vid larverna och häggarna själva tycks inte ta skada av dem. Men man ställer ju inte precis en trädgårdsmöbel nära en hägg...
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  5. Duften av blomstrende hegg er en av sommerens gode barndomsminner for meg også. God kandidat og lykke til.

    SvaraRadera
  6. Blomstene er nydelige og dufter godt, men litt for sterkt til å ha inne. Men man kan jo ha en stor bukett på utebordet.
    Lykke til i X faktor:-)

    SvaraRadera
  7. Denne var virkelig lekker! Er det den ville sorte? For da må jeg virkelig gå litt tettere på til sommeren :) Lykke til!

    SvaraRadera
  8. Dejlige blomster som vækker mange minder :) Min lille datter kom hvert forår med en sådan buket, for den er så smuk og dufter dejligt, men alt for kraftigt til at have inde, så jeg måtte finde på noget at sige, så den kunne stå på havebordet :)
    Lykke til!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.