fredag 15 juni 2012

Violer

Viola biflora

Här tänkte jag visa några av de violer som växer i eller just vid vår trädgård.

Fjällviol Viola biflora

Jag är osäker på hur våra fjällvioler kommit till trädgården. Kanske följde de med någon planta vi hämtat från de glömde trädgårdarna vid Svanåmyren, eller kanske de kommit hit tillsammans med vår vita krollilja som också finns i den rabatten. Den krolliljan skall ju ha sitt ursprung i västerbottens inland.
De små gula violerna drar till sig min förtjusning, att de nu även spridit sig ut i gräsmattan gör mig lycklig för nu kan jag flytta dessa till andra ställen där de kan växa ifred från gräsklipparen.
Min fru älskar violer och hon kröp riktigt nära en av de som nu blommar i gräsmattan och fotograferade den.

Fjällviol går annars inte att hitta här i trakterna runt vår trädgård, den förekommer som vildväxande i de nordligaste delarna av vårt landskap dit den spridit sig ned från fjällen. Men det är långt härifrån, den räknas som sällsynt här i Norrbottens kustland.
Den lilla fjällviolen är den spädaste av våra violer, och den enda viol i sitt slag här i norden av en grupp violer som annars bara går att finna i Asien.



Mossviol Viola epipsila

Viola epipsila
Där vår trädgård övergår till vildmark växer små mossvioler. Inte en eller två, utan hundratals. Kanske tusentals.
Jag gillar dessa små blommor som hukar nere under gräset, de syns knappt förrän man böjer sig ned och tar sig tid att se efter.
Mossviol trivs att växa på fuktig mark och de gamla upp-odlade myrmarkerna som finns nordost om vår trädgård är en idealisk plats för dem att växa på. Mossviol är till skillnad från fjällviolen en av de vanligaste violerna här i vårt landskap.
Mossviolen är mycket lik sin mindre släkting Kärrviol Viola palustris, men man skiljer dessa åt genom bladens form. Kärrviol har nästan njurformade blad till skillnad från Mossviol som har hjärtformade blad med tydlig spets.
Trots att mossvioler finns här bredvid vår trädgård i stort antal så har ingen ännu vågat sig in i rabatterna, den kräver nog en ständigt fuktig miljö för att trivas riktigt bra.



Styvmorsviol Viola tricolor

Viola tricolor

Så till sist skall jag visa de violer som syns allra mest just nu.
Det är styvmorsviolerna, de växer vid vår trädgård och färgar snart hela ängen blå, de förekommer i sådan mängd att det är svårt att beskriva. De växer också som ogräs i våra rabatter, min fru har svårt att rycka bort dessa violer från rabatterna, och det blir snabbt flera.
Styvmorsviolen är en sentida invandrare i vårt landskap och finns nu i nästan hela vårt landskap.
Vid vår trädgård finns en torr och en fuktig äng. På den torra ängen finns nästan inga styvmorsvioler alls, det är den äng som håller kvar fukten som är styvmorsviolernas favoritplats.
Jag njuter av denna enkla blomsterprakt.


6 kommentarer:

  1. violer av alla de slag är verkligen fina. Tänk - en hel äng med styvmorsvioler... Det är 1000 ggr finare än alla köpepenséer.

    SvaraRadera
  2. Styvmorsviolerna har nog flyttat upp till er.Finns inga blå fält här längre i norra Hälsingland.Vackert och vilken doft !!

    SvaraRadera
  3. Kjempe nydelige fioler!

    Den første gule, var kjempe søt!

    SvaraRadera
  4. Violer är en stor favorit! Härligt när de växer i såna mängder! Den gula fjällviolen är riktigt söt.
    /Cika

    SvaraRadera
  5. Gode billeder af de smukke blomster.
    Tak for kigget.
    Ha´ en dejlig lørdag aften.

    SvaraRadera
  6. your viola look happy.
    the green on my 6/17 post(first photo) is the spout of
    your seed. i forgot the name of this flower. can you remind me what it is.
    it took for a long time go get this big, now with the help of sun and rain, they are growing each day.
    can' wait to see the flower.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.