Sorbus aucuparia |
Ett "stenkast" in i skogen vid vårt hus växer en mycket gammal Rönn och under och bredvid den växer små fröplantor i hundratal. Många av de små rönnarna är illa brutna av älgar som kalasat på de små plantorna, många äts så hårt av älg varje år så att de inte kan växa upp till stora rönnar.
Vår Rönn växte också där inne i skogen under den gamla rönnen en gång men sedan den fick flytta in i trädgården har den fått vara ifred från älgar och kunnat växa upp till en trädlik buske.
Rönn trivs i de flesta sorters jordar bara det inte blir för fuktigt i marken, något våtmarksträd är det inte.
Här i Norrbotten är Rönn en av de vanligaste förekommande buskar till att användas som häckväxt. En häck av Rönn växer relativt snabbt, blir tät och fin och är härdig för vårt kalla klimat. Dessutom växer den snabbt upp igen om den helt kapas, det är den enda åtgärden som bör vidtas med en rönnhäck som blivit gles nedtill. Att kapa en rönnhäck på en halvmeters höjd blir inte bra då rönnen bryter nya grenar just under snittet. En sådan rönnhäck kommer även i fortsättningen vara gles och kal nedtill.
Det latinska andranamnet aucuparia betyder fågelfångst och det kommer av att folk sedan urminnes tider har använt just rönnbär som lockbete i sina fällor och snaror.
Här i Norrbotten ser man ofta stora rönnar på gamla gårdsplatser, de planterades en gång för länge sedan och fick fungera som vårdträd.
Ek, Alm, Ask, Bok eller andra för våra breddgrader exotiska träd fanns inte att tillgå då för vanligt folk , så då använde man ofta Rönn eller Hägg Prunus padus istället när man ville ha ett vårdträd vid huset.
Rönnen blommar under försommaren med anspråkslösa gräddvita blommor. Ibland under ovanligt varma höstar så vaknar anlagen för nästa års rönnblommor och blommar så fint som om det vore sommar igen, rönnblomman på bilden ovan fotograferade jag för någon dag sedan mitt i stan, där blommade en klase så vit och fin på en annars grön Rönn.
Vissa år är blomningen ovanligt riklig, andra år blommar det sparsammare. I år var det knappt några blommor på rönnarna här i försommartid, därför finns det heller knappt några rönnbär här just nu.
Någon enstaka klase rönnbär kan man bara se här och där.
Enligt gammal folktro så är mängden rönnbär som trädet bär ett sätt att spå hur mycket snö det skall falla kommande vinter. Rönnen skall tyngas av bär eller av snö.
"En Rönn skall inte bära sin börda två gånger."
Skall vi tro på det så är det bara att söka fram snöspaden och fixa snöslungan inför vintern, för de ynka bärklasar som går att finna på våra rönnar i år kan knappast kallas för en börda att bära.
.
Kul att läsa dina inlägg om Rönnar.
SvaraRaderaTack för det!
Hans,
SvaraRaderaThanks so much for the offer of seeds. I would welcome them. I do not know what if any requirements there might be about sending seeds to the USA. If you want to try, my address is. Jack P.O. Box 26 Kewaunee, Wisconsin 54216-0026. I just posted tonight some photos of a few of the native plants growing on one of the trails I walk daily. Maybe you can tell me about some of them. They might grow up you way! Jack