lördag 26 februari 2011

Akleja

Aquilegia vulgaris

 För att kunna visa de olika aklejor vi har så måste jag söka fram riktigt gamla bilder då de tio senaste årens blomning spolierats av aklejgallmyggan. Det lilla otrevliga krypet lägger sina ägg i aklejans knoppar och larverna suger sedan musten ur dem. Kvar blir bara förtorkade rester.
När detta problem hade hållit på något år så klippte jag alla aklejor som då var i knoppstadiet och brände dem för att på det sätter bryta en ond cirkel av aklejgallmyggan, men trots att jag även fick klippa hos närmaste grannen, och trots att vi bor rätt ensligt så hjälpte det inte. Aklejgallmyggan kom tillbaka och har härjat på varje försommar sedan dess. Alla knoppar förstörs inte men de flesta sitter kvar som sorgliga rester mellan några få senblommande knoppar.

Det är synd att en gammal mormorsväxt som Akleja har drabbats av denna insekt. Är det någon som vet vart aklejgallmyggan kommer ifrån? Är det bara här lokalt som vi fått in denna skadeinsekt eller härjar de på i era aklejor också? Har ni lyckats få bort dessa insekter och isådanafall hur?
Är aklejgallmygga rätt namn på denna farsot?
 Vi har även Japansk akleja och de berörs inte alls av detta problem, de fortsätter att blomma så vackert någon vecka före de gamla aklejorna skulle börjat blomma.

Den blå aklejan på bilden högst upp är en gammal sort som kommer från skogen vid Svanåmyren. Där har växten överlevt i kanske mer än 60 eller rentav 100 år. Det är svårt att veta när trädgårdsväxterna gjorde sitt intåg där, men de första husen byggdes där för mer än 100 år sedan, och nu finns bara en gård kvar från den lilla by som fanns där en gång. Aklejor växer där allra bäst i lövskogens svala lätta skugga och i små gläntor invid gamla husgrunder.

Japansk akleja - Aquilegia flabellata

Aklejorna på bilderna här under är alla nyare sorter vi köpt eller dragit upp från frö.




Äntligen har den förlamande kylan släppt sitt grepp om oss i Norrbotten.
Det var svårt att härda ut för en annan, och hur har mina nya och kanske till arktiska trakter mindre härdiga träd och buskar klarat denna kyla? Ett riktigt stålbad redan första vintern.
Men nu är det bara -4ºc. Hurra!

Jag ser att jag har fått några nya följare av bloggen, det var roligt. Välkommen hit till min sida alla nya och även gamla läsare.
Trevlig Helg.

4 kommentarer:

  1. Jag har ochså det otyget på aklejorna.
    Jag knyper bara bort det jag ser är förstört men jag har börjat helt ta bort plantorna för det är ju inget roligt att ha dem stående i rabatten med bara någon blomma som lyckats blomma.
    De mindre akleja sorterna får det ju inte.
    De Japanska sorterna, Semiaquilegia adoxoides =Dockaklejan,Aquilegia schockleyi, en liten röd/gul blommande sort. Dessa får inte några angrepp vad jag har sett.

    Idag har vi plus 1 grad och ganska soligt. Men enligt prognosen så skall ju kylan återkomma.

    Ha en riktigt trevlig helg

    Gunilla

    SvaraRadera
  2. Hej Hans!
    Prövar att kommentera igen, det förra kom inte med... krångel på internet?

    Hur som helst så skrev jag att det var gallmyggan som var orsaken till att Aklejorna i min trädgård grävdes bort.
    Nu har jag bara de sorter som Gunilla skriver om i sitt inlägg.

    Precis som du är jag oroad över hur träden ska ha klarat den stränga långvariga kylan. Köpte ju så många spännande nyheter i Lettland. Det visar sig längre fram men vi håller väl tummarna.
    Ha en skön söndag!

    SvaraRadera
  3. Hej! jag har de senaste åren klippt bort ALLA blomstänglar tidigt på försommaren. Det ger förståss sämre blomning men det blir i alla fall blommor att njuta av. Det har faktiskt funkat ganska bra.
    Hälsningar AC

    SvaraRadera
  4. Instämmer med Ann-Charlotte, det enda jag känner till är att klippa bort alla de första knoppande stänglarna så kommer ett andra (lite mindre) flor som klarar sig. Släng det bortklippta i soporna!
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.