lördag 20 augusti 2011

Nu blev jag glad!


Jag brukar klaga på att vårblommande höstlökar säljs för sent på säsongen hos oss här längst i norr.
Oftast brukar de inte komma in till butikerna förrän runt 10 september.
Det är nog så sent om man tänkt att plantera vissa lökar som är känsliga för uttorkning, de behöver snabbt komma i jorden och sedan få några veckor med varmt väder för att hinna få rötter innan kylan kommer.
Här snöar det ibland i slutet av september så lökar som måste hinna slå rot före vinterkylan kommer, måste i jorden redan nu i augusti.

Igår när jag besökte Blomsterlandets butik i Luleå så hade de redan höstlökar till salu.
Inte illa.
Jag köpte Kungsängslilja, Frittillaria meleagris och Sommarsnöklocka, Leocojum aestivum som jag planterat idag.
De båda sorterna mår inte alls bra av att ligga för många dagar i torr butiksmiljö.
Dessa lökar är ungefär att jämställa med en bukett tulpaner. När en sådan bukett vissnat så har känsliga lökar börjat ta skada av att förvaras för torrt. En vecka klarar de nog i butiksmiljö men sedan är det inte lika säkert att de är vid liv.


Extra glad blev jag när jag såg att kungsängsliljans lökar låg inpackade i fuktig jord. I butiken låg de skyddade i jorden men kom fram ur jorden under transporten hem.
Tack Lord Nelson för att ni paketerat dem så bra i år. Era lökar borde klara sig längre än vanligt med fuktig jord i påsen.
Jag är less att köpa kungsängsliljor som redan torkat ihjäl i butiken, det har hänt förut. Det kan vara svårt att avgöra ifall de är vid liv eller ej när man står där i butiken och kikar på dem.
Vissa butiker (dock ej Handelsträdgårdar) kan ha kvar förtorkade lökar av Kungsängslilja som fortfarande är till salu långt efter att snön har kommit.

Sommarsnöklockan är ny för vår trädgård, den har vi aldrig testat förut. Hoppas den klarar ett liv hos oss i Norrbotten. Jag läste att den skall klara att odlas i praktiskt taget hela landet, så man kan ju hoppas att den blommar fint till våren.
Klosterliljor av Vadstenatyp, har vi testat en gång. Vet ej om detta är samma växt.
En Klosterlilja överlevde en vinter för att blomma tidigt på våren och sedan mest troligt torka ihjäl under sommaren. Jag visste inte då att de är känsliga för torka.

Kungsängsliljor klarar vårt kalla klimat utan problem.
De jag köpte igår har jag nu planterat i fuktighetshållande jord. De kungsängsliljor som inte klarat sig i vår trädgård är de som fått en för torr växtplats och helt enkelt torkat ihjäl varma torra sommardagar.
Jag älskar kungsängsliljor. Att de sedan snällt kommer tillbaka år för år gör inte saken sämre.

Det blev bara två lökförpackningar igår. Jag skall försöka behärska mig i år och inte köpa hem för mycket höstlök. Men det är svårt att låta bli, och dessa lökar hade ju som sagt bråttom ner i jorden.
Jag fyndade även några perenner som Blomsterlandet nu sålde för halva priset.

"Ett fynd är något som du inte behöver till ett pris du inte kan motstå."

Underbart! Kanske jag råkar få vägarna förbi Blomsterlandet igen de närmaste dagarna. Butiken är bara sju mil bort, ganska nära för oss med norrlandsperspektiv på tillvaron.
Ha en fortsatt trevlig helg...


2 kommentarer:

  1. Hans,

    Why don't you order bulbs and have them delivered to you instead of waiting for them to get into the stores? I agree with you that it is useless to try to gauge how healthy a bulb is through a plastic bag, but they are fairly hardy things and even the driest bulbs, in my experience, will eventually sprout if put in the soil early enough and given lots of moisture to fill up its cells again.

    Good luck and good gardening!

    Michael

    SvaraRadera
  2. I am wondering what kind of plants you plan to grow coming this fall? I have been thinking about sewing seeds and also have some fall plants in my garden too. but have not decided yet.
    At the moment, my garden is filled with bitter melons, basil, morning glory and other things.
    oh, i have lots of cardiospermum seeds, would you like some?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.