tisdag 8 mars 2011

Lupiner

Lupinus

Nu kanske ni tänker - har han tappat förståndet, man kan väl inte ha lupiner i trädgården. De växer ju överallt.
Överallt kanske där ni bor men inte överallt här där vi bor.
Eftersom vi länge uppfattat dessa blomster som något exotiska så grävde vi upp några små plantor utanför Sundsvall redan 1993 som vi stolta planterade i rabatten. De trivdes inget vidare och höll på att försvinna året efteråt, kanske inte lupiner är härdiga för oss i norr tänkte vi. Då fick vi en ny planta av en granne som till vår lycka hade ett mindre bestånd vid sitt trädgårdsland.
Vi gjorde misstaget att sätta även de nya lupinerna i vår stora rabatt och något år senare hade vi små plantor av lupiner överallt.
De uppfattades plötsligt inte så exotiska längre.

Nu insåg vi vårt misstag, och anade att vår rabatt snart bara skulle komma att bestå av lupiner.
Nu åkte små och stora lupiner ut ur rabatten tillsammans med övrigt ogräs, men då vi förut så hade önskat oss denna växt så hade jag lite svårt att bara slänga dessa på komposten.
Jag ägnade då någon halvtimme till att plantera ut de fullt härdiga och nu väldigt många lupiner lite mer vildväxande runt vår trädgård.
Inte blev lupinerna ledsna för det, nu kan de istället föröka sig i sin egen takt och om de kommer för nära vår trädgård med små fröplantor så tar jag dem med gräsklipparen.
Detsamma gäller för andra växter av typen som sprider sig lavinartat med fröplantor.
Men det är ändå att föredra små fröplantor istället för skräckexemplet Knölklocka som invaderade samma rabatt med rotsystemet från endast en planta något år senare. Detta otyg har vi fortfarande kvar trots timmar av intensivt slitande och grävande efter de aggressivt växande rötterna.

På en sandig plats söder om vårt hus har nu de lupiner som planterats där vuxit till ett rejält bestånd, och där får de gärna växa. När alla blommar blå-lila i början av juli är det ändå något visst med dem som vi gillar.
De har spridit sig med fröplantor fram till vägen till vårt hus och för något år sedan hade små fröplantor börjat att växa även på andra sidan av vägen.
Hur långt kan ett lupinfrö flyga?

Även i Vändträsk blommar lupinerna fint.

Här har jag även försökt att fröså Regnbågslupiner men de överlever inte vintern hos oss i Brännberg. Små fröplantor hinner växa fram första året men efter en vinter så är de sedan för evigt borta.
Jag har testat att plantera dem i grus mycket väldränerat men inte heller det verkar hjälpa.

I många år har jag försökt att få röda lupiner att slå rot här men det har varit lättare sagt än gjort.
De som jag planterat i normal trädgårdsjord har inte övervintrat och de som jag planterat uppe bland de övriga i den lätta sandjorden har torkat ihjäl efter någon vecka.
(Jag vet att jag borde ha kommit ihåg att vattna dem)
Nu har jag gjort ett nytt försök med en Röd regnbågslupinlupin lupinus polyphyllus. Jag tvättade bort torvjorden den växte i och planterade den i lite magrare jord i samma rabatt som de första blå höll på att invadera en gång i tiden. Den växte sig stor och frodig sommaren som var och blommade med några röda blommor.
Kanske den röda kan övervintra här?









4 kommentarer:

  1. Hej
    Jag har en lupin polyphyllus "Noble Maiden" som klarat de två sista vintrarna bra här i zon 6 Jättefin vit lupin , kommer nya blommor ända fram till hösten . Har sått en röd sort från Jelitto i år.
    Hälsn. Kerstin i Medelpad

    SvaraRadera
  2. Här är en till som gärna har lupiner i trädgårdens vildare partier och som kämpar en ojämn kamp med den lömska knölklockan i en rabatt.
    Hoppas din röda klarat vintern!
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  3. Lupiner är en fantastisk blomma.
    När jag var liten växte den självklart i mammas rabatt och utgjorden en bra bas i gåbortbuketter.
    Här tror jag att jag ska införa den i utkant av trädgården där den kan husera fritt i angränsan till skogen.

    SvaraRadera
  4. Hihihi :) Jag har också grävt upp lupiner i Sundsvall!!
    Jag satsade på de vita och rosa och några lila. Nu har de spritt sig...mest de lila, men inte så mycket. De får gärna sprida sig.

    Sen så hittade jag en sån vacker lila blomma........som jag grävde upp, nu efter två år har den tagit sig, alltså förra sommaren, då hade den verkligen börjat etablera sig..hmmm
    Lade ut bilder på den vackra ljuslila, violetta blomman, och fick höra på bloggen att det var parksallad...
    hade aldrig hört talas om det ordet ens..
    men ska nog gräva upp den nu till sommaren och flytta den till nån elak människa en mörk natt.
    Har förstått att "parksallad" tydligen kan helt våldta en trädgård!!
    Men, norrlänning som jag är, så var den ju lite exotisk för mig, tyckte att färgen var sååå fin! :)

    Trevlig helg!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.