onsdag 2 mars 2011

TulpanerAtt odla tulpaner här i norr går bra om man betraktar dem som ettåriga sommarblommor.
De blommar i de flesta fall bara sommaren efter att de blivit planterade och de blommar oftast just om sommaren. Några enstaka tidiga sorter kommer igång redan i mitten av maj månad och de är kanske de mest efterlängtade av dem alla.
Jag älskar tulpaner och planterar in nya lökar i vår trädgård varje höst. Det är inte alla sorter som klarar våra vintrar, jag har än aldrig lyckats med papegojtulpaner eller de små botaniska sorterna som skall vara så lätta att förvilda. Av de botaniska sorterna är det bara lilla "Tarda" som blommat ibland.

Tulipa "Tarda"
Den tar inte stor plats i trädgården, lilla tulpanen Tarda. Den är gul som maskrosor och blommar nästan samtidigt som dessa, men lilla Tarda är underbar. Tulpanen på bilden ovan planterade jag sent på hösten, ja det hade faktiskt kommit så mycket snö att jag fick börja med att skyffla bort snön för att komma åt att gräva ned tulpanlökarna under rosbuskar i en rabatt.  Lökarna fick noll dagar på sig att hinna få rötter inför vintervilan. Ändå så blommade Tarda i maj året efteråt.
Kanske var det den styvmoderliga behandlingen vid planteringen eller det faktum att Tarda upptäckte att hon växte på våra breddgrader som fick henne att försvinna härifrån sedan?


Tulpaner och Scilla i blom hemma hos oss i början av juni månad, häggen i bakgrunden blommar samtidigt.
Dessa röda vackra tulpaner såg vi sedan aldrig mera men scillan lever än.

Det är så med tulpaner till skillnad från t ex påskliljor att den stora lök som blommar dör sedan när den blommat färdigt. Runt den stora löken växer det fram små nya tulpanlökar som behöver några år på sig att bli så stora att de klarar att blomma igen.
Det är denna process som inte fungerar här hos oss i höga nord. De små babylökar som jag sett växa fram ger i bästa fall något litet gräsliknande blad året efteråt.
Man kan undra varför, kanske de ruttnar under sommaren vid något regn, kanske de små lökarna måste få en lång och stekhet sommar för att hinna växa till sig?

Skulle alla tulpanlökar som under årens lopp har blivit planterade här plötsligt vakna till liv och blomma samtidigt i sommar (men det är omöjligt) så skulle vår trädgård se ut som en vacker park i Holland under våren.
Bilden ovan visar tulpaner i Holland. Jag följde mina föräldrar på en resa till Nederländerna 1986 och då var det första gången jag såg svarta tulpaner. De syns på bilden uppe till höger.
Detta var långt före mitt intresse för lökväxter vaknade till liv, men jag kunde inte låta bli att imponeras av de svarta tulpaner som jag såg.

När vi var i Holland så inträffade olyckan i Tjernobyl.
Den första nyhetsrapporteringen talade om kraftigt radioaktivt nedfall i Sverige och jag minns att vi var oroliga om det skulle vara möjligt att resa hem igen.Tulipa "Queen of Night"

Det kom att dröja många år innan jag för första gången hittade den nästan helsvarta Queen of Night i butik, och har sedan dess ofta planterat just den om hösten, för svarta tulpaner vill jag ha i vår egen trädgård sedan jag sett dessa i Holland för 25 år sedan.
Tyvärr är även de av sorten som blommar en sommar och sedan aldrig mera.Queen of Night
Tulipa "Monte Carlo"

Här ovan syns den dubbla tulpanen "Monte Carlo", även det en sort vi ofta planterar om höstarna.
Även som utblommade är de vackra i sin förgänglighet. 
Jag planterade en gång en påse lökar av just "Monte Carlo" hemma hos en kompis som då behövde en "muntration" som han själv brukar säga.
Jag valde att gräva ned lökarna i lerjord vid hans postlåda och trodde redan när jag planterade dessa att de skulle ruttna samma höst, men där hade jag fel.
Dessa lökar blommade fint sommaren efteråt och även sommaren efter den men sedan såg jag de inte mera.
Jag funderar ibland hur det kunde komma sig att de lökar som jag i all hast grävde ned där vid postlådan blommade två år, när lökar som jag här hemma fjäskar för och planterar i god och gödslad mulljord bara orkar blomma ett år.
Kanske var det så att han behövde vackra blommor i sin trädgård mer än ett år och moder natur var snällare med dessa lökar än med mina?

Tulpanerna som jag planterade hos min kompis redan 1998, de blommar ännu 2012.


Det har sina risker med att överraskningsplantera tulpanlökar om hösten.
Jag gjorde likadant utanför porten där min svärmor bor och tänkte att hon skulle bli glad av vackra tulpaner året efteråt, men det blir inte alltid som man tänkt.
Sent på hösten grävdes fjärrvärme eller bredband fram till huset där min svärmor bor, och några tulpaner blommade inte där sedan.
Tulipa "Monte Carlo"

Har ni provat att ställa ut nästan utblommade tulpaner i -20ºc.
Här i Norrbotten kan den ordentliga kylan hålla i sig i flera veckor utan att det blir någon blida, och stelfrusna tulpaner står sig likadana hela tiden.
När temperaturen stiger och närmar sig nollgradigt så kollapsar tulpanerna till slamsor, de börjar "sloka" redan vid -10ºc.
En kompis undrade en gång vad det var för blommor som vi hade utomhus på vintern, och jag svarade;
- Det är istulpaner.
Hoppas hon förstod att jag skojade lite...

Tulipa "Stresa"

För några år sedan föll mer än en decimeter snö den 25 maj ( ! ) och jag sände oroliga tankar till de vackra tulpaner som stod i blom redan då. Jag trodde de skulle skadas av kylan från all snö, men de fortsatte blomma lika fint när snön smälte bort dagen efter.
Dessa tidigblommande och tåliga tulpaner får år för år åter komma in i vår trädgård när jag planterar in nya om hösten, för i vårt klimat är det bara gilla läget...
Tulpaner är ettåriga sommarblommor.
Du kanske undrar hur jag orkar hålla på att plantera otacksamma växter som dessa på vår breddgrad?
svaret är;

Jag älskar tulpaner.
Vad är bäst?, de stora blommorna, de krispiga bladen eller de hårda fasta lökarna?

Här i Brännberg går det åter att andas ute nu sedan kylan släppt sitt grepp, sedan i lördags har vi haft varmt väder för årstiden med temperaturer runt +2ºc dagtid.
Nu på morgonen visar termometern redan 0ºc.
Perfekt för barnen har sportlov och jag är ledig med dem denna vecka.
Ha en bra dag, för det skall jag ha.

6 kommentarer:

 1. även jag har svårt att få tulpaner att blomma om nästa år, satte nya ifjol så vi får se om det lyckas bättre nu:)
  Undrar om det inte var av mig du köpte den vanliga Mästerroten, stod iallafall för 2 år sen på nolia och sålde växter och loppis grejer och hade bl.a den med mig.
  Ha en underbar dag!

  SvaraRadera
 2. Hej Berit.
  Vad roligt att träffas igen på detta sätt, jag köpte ju förutom Mästerroten även Rankspenat, Kobrakalla och Cortusa mattiola.
  Alla klarade vintern bra.

  SvaraRadera
 3. Hejsan Hans!
  Precis som du gillar jag Tulpaner väldigt, väldigt mycket. Tur vi har Tarda som återkommer år efter år då de flesta andra sorterna förblir 1-åringar :=)
  Önskar dig en fin dag!

  SvaraRadera
 4. Kompisen som behövde en muntration, med hjälp av några "Monte Carlo", kan meddela att de inte alls blommade 2 sommrar.

  De blommade minst 6 somrar och hade det inte varit för att brännässlorna varit så svåra, i precis det där området, så hade de väl blommat än i denna dag, (om vi bortser från att det, just denna dag när jag skriver detta, är full vinter vid brevlådan och det inte ens är nån fart på brännässlorna, så vitt(!) jag kan se).

  SvaraRadera
 5. Hej Helen, roligt att höra att Tarda går bra hos dig, jag måste testa den igen för de jag förut haft har även de varit just sommarblommor.
  Det är nog som du säger att det gäller att hitta det rätta läget.

  Hej Simon, tänk att de gula tulpanerna blommade så länge hos dig. Kanske det är näringsbrist mina lider av då de inte orkar mer än ett år. Hemma hos dig bland alla brännässlor är nog jorden full med god näring för en tulpanlök.

  SvaraRadera
 6. Vad fina bilder härligt och se de i rabatter och inte bara vaser. Jag ska ta mycket bilder i vår på mina tulpaner (innan rådjuren mumsar i sig de) som jag kan njuta av när man behöver det som mest tills dess håller jag till godo med dina ;)
  Madde

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.