lördag 5 mars 2011

Växthusets fönster

Detalj av vårt växthus.


De fönster som jag byggt vårt växthus av kommer från ett gammalt officershus som fanns vid Luleälvens strand vid I 19 i Boden. Jag tänkte visa er hur det gamla officershuset såg ut.


Officershuset vid I 19 i Boden


Byggnaden på bilden var ett av tre gamla stenhus som byggdes på I 19 området i Boden under de första åren på 1900-talet, i samband med byggandet av Bodens fästning. Varför alla militära hus i Boden ser ut som de gör har jag en egen teori om. Stilmässigt så fick husen utseende som gamla svenska slott och på det sättet försvenskades området ytterligare. Det här kan låta märkligt för oss idag men det var för länge sedan ingen självklarhet att Norrbotten skulle bli svensk mark. Bara 100 år före husen här byggdes så förlorades hela den östra delen av Sverige - nuvarande Finland till Ryssland, så nog fanns det sina skäl att få området att se svenskt ut. Svea rike har sedan urminnes tider gjort anspråk på detta område. 


Fasad mot Luleälven


I dessa hus skulle de lite finare militärerna få bo när de byggdes, och det här var en värld som levde sitt eget lite flottare liv än många andra i staden. Dessutom var det långt till övriga staden (bostadsområdet Sveafältet fanns inte då) och de som bodde här var hänvisade till varandra. Här bodde nyinflyttade militärer med sina familjer men det var inte antalet barn som bestämde hur stor lägenhet man hänvisades. Mannens grad avgjorde hur stor lägenhet man tilldelades.
En fänrik skulle bo i två rum och kök, en löjtnant i tre rum och kök, en kapten i fyra rum, en major i fem rum och en överste hade sex eller åtta rum och kök.
Här fanns även mer osynliga ramar om hur man skulle uppföra sig och vilka man skulle umgås med.

Källa : NSD, 6/11 1984


Officershuset sett från parken på I 19.
Under sommarhalvåret var det musik i parken framför huset, Människor från övriga staden brukade samlas där då. 
  Förut fanns 15 sådana hus men ett flertal har rivits. Detta officershus revs 1985, de sista åren användes huset som militärförråd och personalen som jobbade kvar när huset revs fick plocka lös det som de ville ha innan grävskopan kom. Min pappa jobbade där då och han plockade lös ett flertal fönster som han hade tänkt att bygga ett växthus av. Han fick inte leva kvar med oss så länge efter det att han tagit reda på fönstren så de kom att stå i ett förråd till 2003 då det blev skarpt läge om fönstren skulle slängas eller få vara kvar där då golvet i förrådet skulle bytas. Dessutom tog de gamla fönstren en väldig plats.

Min fru kom på idén att man kunde ställa fönstren på varandra och på det sättet få lite höjd i det nya växthuset, och så blev det.

Det nybyggda växthuset 2003

Officershus under rivning. (Foto: Norrbottens Kuriren)

De officershus som föll för grävskopan då revs för att de var för dyra i drift och underhåll. Skulle man riva sådana hus idag?Kungsgatan 10 i Boden under rivning.

Växthuset fick även lite snickarglädje när jag byggde det.
Formen på den snickarglädjen kommer från en gammal handelsgård från 1901 i Boden, det huset revs 1990.
Kungsgatan 10 i Boden klassades som kulturhistoriskt betydelsefullt men det räckte inte.

Det gamla träslottet blev kråkslott.

Kulturhus idag,
rivningshus imorgon.


10 kommentarer:

 1. Vilket vackert växthus ni har. Din frus ide skapade ett unikt bygge. Ha en trevlig helg, hoppas att ni inte blåser bort i stormen.
  AC

  SvaraRadera
 2. Vilken trevlig blogg du har!
  mvh
  Annso

  SvaraRadera
 3. Hi! Once again, congratulations on your blog. I'm always curious about other Europeans, and their relationship with plants and gardens, especially the ones who live further north, with a complete different climate and environment. Like you, I do a lot of recycling. For example, one of my last acquisitions was 2 XVIIIth century church doors, but I still don't know what to do with them!.. Thanks for your comments, and have a great week-end (we'll have 18º... ;-)

  SvaraRadera
 4. vilket underbart växthus du har!!!!
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 5. Som du redan vet är jag väldigt förtjust i ert vackra välbyggda växthus! Intressant att få ta del av fönstrens historia. Idag river man inte sådana byggnader vad jag vet. I Karlskrona till exempel har de varit mycket duktiga när det gäller att ta vara på sina militärbyggnader och ge dem nya funktioner.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 6. Fantastiskt vilket fint växthus ni har jag blir riktigt grön av avund.
  Stort och härlig rymd.

  Minus 4 idag och sol lite blåst.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 7. Hej Hans!
  Du har ett fantastiskt vackert växthus... Det har gjort intryck på mig sedan jag såg det för första gången i Allt om Trädgård för några år sedan.
  Nu har jag ju även haft turen att se det på riktigt också....
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 8. Hittade hit tack vare Laila...och det är jag glad för:)
  Jag har ett alldeles för litet växthus, får inte ens plats med alla chilisar och tomater jag frösår. Jag har gott om utrymme på tomten för ett nytt stort och idéer på hur det ska se ut har jag också....Vi får nog inte till det i år heller, men nästa sommar måste det bli av.....
  Nu blev jag ännu mer inspirerad och sugen när jag ser ert jättefina växthus...otroligt vackert!
  Nu ska jag läsa vidare här på din blogg, det verkar vara mycket trevlig läsning här. Lika bra jag lägger till din blogg på läslistan min så jag inte missar nått:)
  Må så gott och ha en fin söndagskväll!

  SvaraRadera
 9. Roligt med lite historia kring ditt superfina växthus. Härligt med höjden som blev av fönstren ovanpå varann. ha det gott.// Peter

  SvaraRadera
 10. Ditt växthus är verkligen fint. Det är kul att bygga in lite historia i det :) Då känns det ännu mer speciellt.
  Ha en fin kväll/Stina

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.