fredag 4 mars 2011

Helbladig klematis

Clematis integrifolia
Här är en av vår trädgårds nya perenner.
Till skillnad från de flesta andra arter i Clematis familjen så är detta ingen klättrare utan den uppför sig som en vanlig perenn växt i rabatten. Den kan behöva lite stöd då den ändå blir ganska hög, (ca 60cm) och den har det gracila växtsätt som också kännetecknar andra klematis arter.

Helbladig klematis blommar på årsskotten så när våren kommer kan man klippa ned plantan så pass att det endast blir kvar ca. 30 cm. och från dessa bladknoppar du lämnar kvar växer så sommarens planta fram.
Plantan trivs i sol till halvskugga men föredrar om den får skugga längst ned av andra perenner, vår har vi planterat på norrsidan av en rabatt så den får den skugga den vill ha.

Helbladig klematis blir finast om den planteras i fuktighetshållande och näringsrik mulljord med inslag av kalk.
Precis som småblommig klematis så skall det vara lätt att föröka växten genom sticklingar på försommaren. Jag har aldrig prövat det med denna, för plantan är ännu så liten, men Alpklematis är enkla att föröka på detta sätt.
Våra stora plantor av alpklematis har sedan många år tillbaka stora besvär med klematisbladstekeln som lägger ägg i stjälkarna där larver sedan kryper fram och börjar kaläta plantorna.
Det finns inget annat att göra än att skaka i buskagen så de gröna äckliga larverna ramlar ned. Små plantor kan man rensa för hand, men med större exemplar är detta omöjligt.
Kanske det skulle gå att bespruta larverna med såpvatten?
Det fungerade när vi ville få bort häggspinnmal  från vår Hägg för några år sedan.
Läs om det här nedan;

http://svanatrg.blogspot.com/2010/12/blodhagg.html

Enligt litteraturen så skall inte Helbladiga klematis ha bekymmer med klematisbladstekel.
Sommaren som var så fick vår planta vara ifred trots att larverna härjade på i vår Alpklematis några meter bort.
Jag hoppas så att denna växt skall övervintra här hos oss, det står att den skall vara härdig här men den har sitt ursprung i sydöstra Europa, så jag blir lite fundersam.

Det milda väder som parkerat över Norrbotten sedan snart en vecka tillbaka ser ut att bli kvar även idag.
Härligt!
Termometern visar nollgradigt och solen är på väg upp, det kan bli en fin dag även idag...

1 kommentar:

 1. Hej Hans!
  Helbladig Klematis är en underbar växt.
  Den var faktiskt den första Klematisen som jag prövade fröså. Har nu flera plantor i mina rabatter efter lyckade sådder.
  Vacker bild!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.