torsdag 21 april 2011

Påsklilja

Narcissus pseudonarcissus.
I vår trädgård blommar påskliljorna i juni månad, men de övervintrar bra och återkommer år för år om de får rätt förutsättningar. För Påskliljan betyder det lagom fuktig näringsrik jord som inte får torka upp för mycket.
Påsklilor kan man med fördel plantera "in the green" under våren och försommaren. De plantor som blivit kvar sedan påskfirandet får hållas vid liv i sina krukor utomhus om det inte blir svår frost, sedan gräver man ned de vissnande bladen där man vill ha påskliljor nästa år. Om de blivit styvmoderligt behandlade i sitt liv efter påskhelgen kan de behöva ett extra år för att ladda upp inför kommande blomning.
Lökar av påskliljor finns också att köpa om hösten men om du som jag bor i landets nordligaste del då måste de köpas och planteras direkt de finns till salu i butikerna, helst i augusti, för lökarna behöver ganska många veckor på sig att hinna få rötter innan vinterkylan kommer. Om de planteras för sent på säsongen finns risken att de inte
överlever vintern.
Försommarblommande påskliljor.

Hos oss blommar påskliljorna på små korta stjälkar om de växer på en solig plats för midnattsolens ljusa nätter gör att stjälkarna inte ränner iväg nattetid. De påskliljor som vi planterat i halvskugga får längre stjälkar än de som står i full sol hela dagen.

Att plantera påskliljor eller andra lökväxter i rabatten har sina risker. När blad och blommor vissnat kan det vara svårt att komma ihåg att lökarna finns kvar nere i jorden. Det är tråkigt att klyva och skada lökarna om man börjar plantera någon annan växt på den "tomma" plats som lökväxterna lämnar efter sig.
Ibland är inte minnet så bra som man tror.
Plantera hellre påskliljor och andra lökväxter under buskar där de får stå ifred efter att blomningen är över. Lökväxternas blad måste få stå kvar efter blomningen och ladda löken inför nästa års blomning, om de klipps av med gräsklippare kommer lökarna att tappa energi och så småningom tyna bort.
Påskliljor får stå ifred för harar, rådjur och sorkar som annars glupskt äter från trädgårdens växter.


Billiga påskliljor i kruka.

Påskliljan härstammar från Europas västra delar där den växer vild, och har sedan spridits till andra platser av blomsterälskare. De gula blommorna blommar vid tiden för påskfirandet i landets södra delar, därav namnet. För oss som bor i landets norra delar blommar den som sagt på försommaren.


Bild från boken Blommor, Esselte aktiebolag, Stockholm 1952
En förklaring till släktnamnet Narcissus är att det är hämtat från den grekiska mytologin. Enligt en historia förälskade sig den vackra ynglingen Narkissos i sin egen spegelbild. När han inte kunde fånga bilden blev han så förtvivlad att han tog sitt liv. Gudarna förvandlade honom därefter till en blomma, narcissen.
Därför ser vi än idag hur narcisser ibland böjer sina blommor nedåt för att liksom finna sin egen spegelbild igen.

Jag har under årens lopp försökt att plantera in olika sorter av narcisser i vår trädgård men det är bara påskliljan som återkommer år för år.


Orkidénarciss, Narcissus 'Thalia'
Jag köpte en gång billiga lökar av denna vita vackra narciss sent på hösten och planterade i kruka. Jag förvarade krukorna i vår potatiskällare och de blommade fint våren efteråt.
Jag läste att de var mindre härdiga.
Under försommaren planterade jag ut dessa lökar på olika ställen i och runt vår trädgård. Ingen överlevde den kommande vintern, men de var ju trots allt väldigt billiga, och de bjöd på en enastående blomning det första året.



2 kommentarer:

  1. Hej Hans!
    Massor med bra information om Påskliljor, det är intressant läsning.
    Har köpt en kruka med vita fyllda Påskliljor som jag tänkte gräva ner sedan i rabatten. Håller tummarna för att få återse dom igen nästa år :=)
    Glad Påsk!

    SvaraRadera
  2. Intressant! Har samma erfarenhet med lite exklusivare påskliljor och narcisser - de blommar en säsong eller två, sedan försvinner de!

    Det jag har emot påskliljor är att de "skräpar" förfärligt länge efter den vackra blomningen. Men jag har dem gärna i trädgårdens vilda partier. Snart slår de ut!

    Önskar dig en glad och god påsk!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.