söndag 30 januari 2011

Vippvallmo

Macleaya cordata
En av sommarens nya växter är Vippvallmo. Jag kunde inte låta bli att köpa den enda planta som fanns kvar i slutet av maj månad hos Blomsterlandet i Luleå. Den stod på ett bord med rubriken, ´för entusiasten´men efter att jag läst lite kommentarer om denna växt på nätet så undrar jag vad de menade med det.
Jag läser att många sliter med alla rotskott som växten sprider sig med, detta är ingen liten ängslig växt utan en som kan ta för sig av plats och utrymme. Den skall kunna nå en höjd på två meter.
Jag hoppas att det även gäller här i norr där jag bor, där den är planterad har den plats att växa och sprida sig på. Dessutom skulle jag bli glad om det kan bli nya plantor av rotskott. Här i Norrbotten så uppträder vanligtvis aggressiva växter relativt lugnt. Det är faktiskt bara Knölklocka som spridit sig ohämmat i en av våra rabatter sedan vi i oförstånd planterat en vi fått för länge sedan mitt i den rabatten. Den trivdes bra och blommade, men allt annat kvävdes under den. Vi hackar och sliter än varje sommar för att den inte skall komma tillbaka med full kraft.

Det som jag tycker är vackrast hos Vippvallmon är de blågröna stora bladen som påminner lite om fikonlöv. Vipporna med små blommor gör däremot inte så stort väsen av sig.
Jag har planterat vår planta i en sluttning så den får en väldränerad plats att övervintra på för jag är osäker på hur långt norrut Vippvallmo klarar sig. I en av mina trädgårdsböcker står att denna växt bara är halvhärdig, och hamnar där i sällskap med bl.a  Lewisia, Lavendel, Julros och Rosenincarvillea. Det är växter jag har eller har provat med varierande resultat. Jag har inte sett denna planta i någon trädgård här runtomkring men om bara läget är rätt så kanske det går.
Vippvallmo härstammar från Kina och Japan.
På vilket sätt är detta en Vallmo? Är det någon som vet? Jag själv har svårt att se någon likhet.
Jag har läst att växten är giftig, men det är det ju fler växter som är i våra trädgårdar, och så länge den inte ger vackra giftiga bär så är det nog ingen fara för vår del.
Nu på morgonen har vi -21 grader kallt här i Brännberg.

Uppdaterad 2012,
Nej, den klarade inte vårt kalla klimat, vår fina Vippvallmo såg vi aldrig mer.
Jag köpte en ny planta som jag nu planterat i sand på upphöjd bädd för att tjälen skall släppa snabbare om våren.
Kanske det går bättre nu...

1 kommentar:

  1. Hej Hans!
    Här runt mina trakter växer Vippvallmon precis som du säger... den sprider sig :=)
    Den har inte fått komma in i min trädgård men tycker dock att den är väldigt vacker.
    Tror den kommer att växa fint i din trädgård.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.