måndag 10 januari 2011

Tagetes


Tagetes patula "Yellow boy"
Vi har sedan vi flyttade hit odlat tagetes om sommaren. Det är min fru som får ta åt sig äran för det. Redan i mars månad sår hon fröna och några veckor senare sätter hon dem alla en och en i krukor.
För att underlätta det hela fick vi tips av en granne att så i stora och lite djupare lådor som ger varje liten planta jord nog att klara sig och utvecklas väl tills det är dags att plantera ut dem, när risken för nattfrost är över.
Tagetes är tyvärr mycket känsliga för frost.

De första veckorna har vi alla så lådor inomhus men i takt med att de växer upp så närmar sig våren med stormsteg och när de kräver mer plats och ljus så är växthuset redo att ta in dem alla.
I växthuset har vi plantor i flera våningar på hyllor som är fästa med konsoller i den kraftiga trästommen.
Att vattna plantorna på hyllorna högst upp är alltid lika spännande då jag får hålla balansen på en trappstege och samtidigt nå med vattenkannan till alla små och törstande plantor.
De plantor som får mest solljus växer bäst så vi får flytta runt lådorna så alla plantor växer lika fort.
När risken för nattfrost är över bär vi ut alla plantor och låter dem stå skyddade för vind och starkt solsken i skuggan av växthuset.
De små plantorna som stått inne i växthuset klarar inte av att utsättas för direkt solsken de första dagarna. Solen kan ge fula ljusa fläckar på de små bladen om de inte sakta får vänja sig med solljuset en tid.
Det gäller för samtliga växter som fått en varm och skyddad start i växthuset, och som sedan skall växa ute resten av sommaren.

Tagetes har ibland fått stämpeln av en "tantblomma" som inte längre är på modet i dagens trädgårdsdesign.
Men det bryr vi oss inte om.
Vad vore vår trädgård utan alla dessa små tagetes?
Som små solar och den mjukaste sammet lyser de upp hela sommaren bland perennernas blomning som kommer och går.
Vår trädgård skulle kännas fattig utan dem.Inne i det höga växthuset odlas tagetes och annat i flera våningar för att få plats

Tagetesplantorna måste vänjas med sol och vind, därför får de stå i skuggan av växthuset någon dag sedan vi burit ut dem därifrån. Annars bränns bladen av solen.Men när alla tagetesplantor är på plats i rabatterna så känns det som att allt arbete var mödan värt...

1 kommentar:

  1. Tagetes är härliga tycker jag!!!
    Jag har dock inte sått på några sesonger för sniglarna gillar dem otroligt mycket.
    Linda

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.