måndag 16 september 2013

Plantskolans bästa val

Gunborg Mattson och Anna Skog, Prisma Förlag, Stockholm 2006.

Så är det dags för ett boktips igen, denna gång den bok som inspirerat till flest inköp av växter det senaste året.

Det är boken Plantskolans bästa val som jag köpte på Åhléns förra våren som jag nu vill skriva några rader om, trots att boken är några år gammal.
Den här trädgårdsboken är både uppslagsverk och inspiration för form och färg i ens trädgård, kanske känns indelningen av kapitel lite ovanlig, det kan vara svårt att hitta tillbaka till en växt som man redan läst om förut i boken då man kanske inte kommer ihåg i vilket kapitel just den växten finns beskriven.
Det är tur att boken har ett innehållsregister.

I de olika kapitlen beskrivs många växter som är riktiga favoriter hos plantskolan Zetas, och som nu även har blivit till mina egna favoriter.
Växterna presenteras allt utifrån bladens färg och form, vacker blomning, vacker bark, vackra solitärer, prydnadsgräs, ormbunkar och så mitt favorit kapitel; Trädgårdens juveler.
Där visas perenna växter som är lite mer sällsynta än andra i olika handelsträdgårdar, och kanske dessutom lite mer svårflirtade än de flesta andra växter, men ändå alldeles underbara.


I just det kapitlet visas 21 perenner som får samlarinstinkten att ta ett glädjeskutt!
Jag tar ett djupt andetag, och tänker på att få ned pulsen till normal nivå. Det är inte så lätt, för även i de andra kapitlen visas många oemotståndliga växter som man genast börjar att drömma om.
Inget syns omöjligt tills de många vackra träden presenteras.

Det är nu mina problem kommer, helt klart har jag en annan växtzon här än den som favoriterna från Zetas trivs att växa i.
De flesta träd och buskar som visas i boken är härdiga för växtzon 3 eller 4, någon även för växtzon 5.
Jag tror det skiljer 60 mil mellan vår trädgård och växtzon 4, men jag drömmer ändå om de vackra träden som visas i boken.
Några av dessa träd finns redan i vår trädgård, om än små och obetydliga, andra är nyss inköpta och ännu gröna och granna före de mött den kalla och långa vinter som snart kommer till oss i Norrbotten.

En av de bäst härdiga vedartade växter som presenteras i boken är Pipranka som ju inte klarar klimatet här i vår trädgård.
Den anses härdig till växtzon 5.
Men inte kan man låta sig nedslås för det när boken är fylld av så många vackra perenna växter som har så mycket lättare att överleva här än vissa känsliga lignoser.

Det här är en bok man öppnar och läser lite i om och om igen.
Boken Plantskolans bästa val, blir ofta bästa valet från bokhyllan då man vill få inspiration och frestelser i form av de mest fantastiska växterna för trädgården.


4 kommentarer:

 1. Trevligt med boktips! Visst har man växtdrömmar som ibland blir rena äventyret, men förvånansvärt ofta klarar de sig ändå. Kanske därför att man väljer extra noga växtplatsen/Anja

  SvaraRadera
 2. Trevligt med boktips! Visst har man växtdrömmar som ibland blir rena äventyret, men förvånansvärt ofta klarar de sig ändå. Kanske därför att man väljer extra noga växtplatsen/Anja

  SvaraRadera
 3. Den boken har jag missat! Men å andra sidan har jag alldeles för många trädgårdsböcker redan, maken stönar om jag skaffar en till! Zetas är min favoritplantskola, hoppas du passade på att titta dit när ni var i Stockholm senast.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 4. Köpte den på bokrean för några år sedan. Trevlig att bläddra i och väl värd en plats i bokhyllan!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.