onsdag 28 mars 2012

Trädgård Norr



Nu kommer det nya numret av Trädgård Norr till butikerna, nummer 2 / 2012.
Det här är en innehållsrik tidskrift för oss som älskar att odla i de delar av vårt land som har kallt klimat.
Denna gång speciellt om man tycker om att odla olika träd och vackra perenner.

Här kan du läsa om Urban Eriksson som odlar mängder av olika prydnadsträd i jämtländska Stugun som har växtzon 6, och få tips och inspiration om hur man bäst lyckas med dessa i kallt klimat.
Vackra bilder visar många av träden.

Vackra bilder visar även Lisa Lindbergs trädgård i Ormsjö.
Att det här är bilder från en trädgård i växtzon 7 kan först vara svårt att förstå, trädgården är indelad i olika rum där färgerna harmoniserar med varandra.

Vi får se bilder från två trädgårdar i Norrbotten som är med i Trädgårdstoppen på TV 8 och läsa om vad Ulrika Bohman, parkchef i Piteå har att säga om den så viktiga jord som vi planterar våra växter i.

Även i detta nummer har jag haft förmånen att skriva en krönika.
Denna gång handlade krönikan om den svåra tiden - våren.
En svår tid för många vedartade växter med tveksam härdighet, själv njuter jag av vårsolen...

Den svåra tiden.


Det vänder mot vår och dagarna blir ljusare och ljusare, med mildare temperaturer än vad som var för några månader sedan.
Även om nätterna ännu kan vara riktigt kalla här där jag bor så känns det som att livet och hoppet nu återvänt efter en lång och kall vinter. Hur härligt är det nu inte att igen känna solens strålar värma våra frusna livsandar och väcka liv i odlarlusten igen.

Årets första frösådder börjar gro och grönska och i mån av utrymme lär fler frön sättas innan det blir dags för att ”skola om” småplantor och sätta dem en och en i egen kruka. Ett tidsödande jobb som min fru är mycket duktigare på än vad jag är.
Än finns inget bekymmer för vart alla plantor så småningom skall få plats, men varför redan ha sådana bekymmer? Det är ju en bagatell, man kan ju alltid ge bort av de plantor som man sedan inte själv behöver.
Solens varma strålar väcker som sagt nytt liv i oss och det gör de även med växter som finns i vår trädgård, trots att det ännu är vinter kvar. De flesta av våra växter klarar denna omställning från vinter till vår utan problem, men för de växter som härstammar från sydligare breddgrader kan nu en svår tid börja, fylld av stora problem.

När solen värmer de vintervilande knopparna så vaknar de till liv igen och vill ha vatten för att fortsätta utvecklas, här finns ingen pausknapp att trycka på när knopparna väl vaknat och vårens varma vindar sveper förbi. Även om växten går i vila igen när nattens kyla kommer så orkar inte växten med detta hur länge som helst. Och länge kan det bli även sedan snön smält bort, för växtens rötter sitter ohjälpligt fastfrusna i en permafrost-liknande tjäle därifrån inget vatten går att hämta och de växter som har det så riskerar att torka ihjäl precis som om de blivit planterade i öknen. I bästa fall så blir det bara de grenar som solen värmt som dör, och det lilla trädet börjar om att växa sedan under sommaren med nya skott från roten för att sedan växa sig stort igen, men det är sällan ett litet träd klarar något sådant.
Kanske det klarar att hanka sig fram så under några år för att sedan tyna bort.
I vår trädgård har detta senast drabbat små träd som Hästkastanj (Aesculus hippocastanum), Katsura (Cercidiphyllum japonicum) och Manchurisk valnöt (Juglans mandshurica). Grenar och knoppar ser ut att vara fyllda av livskraft när snön smälter för att sedan torka ihop under maj månad. Det är inte kul när det blir så.
För att underlätta livet för vissa känsliga veklingar till växter så har jag börjat skydda dess grenar från den varma vårsolen. Redan på hösten lindar jag säckväv runt grenarna eller sätter på mörka gnagskydd runt grenarna som skuggar och får växten att vila längre om våren.
Ibland fungerar det, ibland inte.

Ett litet träd som det lönat sig att fjäska för på detta sätt är vår manchuriska valnöt.
Nu är den en meter hög, förut så började den om att växa från roten varje år sedan alla gamla grenar torkat bort av vårsolen.
Så länge den är så här liten så går det ju hålla på att fjäska, sedan får den lov att klara klimatet på egen hand.
Nu är det inte länge kvar innan vi startar vårt växthus för säsongen, och växter som fått ha sin vintervila i potatiskällaren får flytta in där tillsammans med årets frösådd.
När det grönskat där så fylls växthuset av en ljuv doft som påminner om ett sommarregn, det är en underbar kontrast till den doft av snö man ännu kan känna utomhus om våren här i norr.
Även de första vårblommorna kommer då också att öppna sina knoppar.
Först att blomma i vår trädgård är alltid den ungerska blåsippan (Hepatica transsylvanica).

När de blå blommorna slår ut oftast redan i slutet av april så visar de att vinterns makt är bruten, och att våren här på riktigt.

---


Har du svårt att finna tidskriften Trädgård Norr i en butik nära dig?
Mitt tips till dig är att då prenumerera så kommer nästa nummer direkt till din egen postlåda.
Information om det hittar du i denna länk;

 http://www.tradgardnorr.se/

Tänk på att du även kan fråga efter denna tidskrift på ditt närmaste bibliotek...




7 kommentarer:

  1. Då får jag hoppas min kommer i brevlådan idag för det är verkligen en trevlig tidning att läsa :=)

    Önskar dig en härlig dag!

    SvaraRadera
  2. Kul!

    Det ligger förhoppningsvis ett ex och väntar hemma i Umeå och på måndag kommer jag hem och får läsa det. Jag fick en prenumeration i present. Helt perfekt!

    SvaraRadera
  3. Jag beundrar verkligen er som odlar däruppe i norr! Just nu håller jag på att avveckla en massa tidningsprenumerationer men den där länken till Trädgård norr ska jag givetvis kolla och följa. Vi har ju en mild variant av lapplandsklimat här i trädgården så alltid kan man snappa upp ett och annat som funkar här också!
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  4. Is that you in the photo Hans? Northern gardeners are intrepid and I have a lot of respect for them. I can't wait to see how your garden develops this year!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes Michael, thats me in the photo.

      Radera
  5. Så spännande! Den tidningen måste jag ju köpa :) Det låter som riktigt givande läsning, för det är ju som sagt lite annorlunda förutsättningar här uppe än vad det är i övriga landet :)
    Ha det fint! :)

    SvaraRadera
  6. There аre lots of сurrеnt strategiеs on how to gеt riԁ
    of these marκs.

    My web page - www.kenniswiki.nl

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.