torsdag 22 september 2011

Skogsklematis

Clematis vitalba
Under en Rönn växer vår Skogsklematis. Den har hittat vägen upp i en spirea som även den växer där och nu långt efter att spirea busken blommat över så blommar vår Skogsklematis där så fint med vita blommor.
Denna växt blommar på årets tillväxt som vuxit fram ur fjolårsved.

Jag hade gett upp hoppet om att den skulle hinna blomma i år men när sommaren övergick till höst så öppnade den sina runda knoppar. Den har blommat fint hela september och nattfrosten tycks inte ha skadat den något, den växer ju ganska skyddat från frosten där under den stora rönnen.


Vår Skogsklematis är ny för i år och om den klarar vårt kalla klimat det återstår att se för den härstammar från betydligt sydligare breddgrader än våra.

Skogsklematis skall kunna nå en höjd på mellan fem och tio meter, så om vi har tur så kommer den finna sin väg upp bland rönnens grenar och lysa upp sensommaren och hösten med vita moln av blommor.
Våra småblommiga klematis sorter har härjats av klematisbladstekelns larver i år, de blev alla nästan fullständigt kalätna på allt vad blad heter, men vår nya Skogsklematis har fått växa ifred, den enda insekt som funnit intresse av denna växt är myran på bilden här under.
Uppdaterat 2013;

Vår skogsklematis finns ej mer, den dog den senaste vintern.


4 kommentarer:

 1. Man är nog lite periodare när det gäller vilka växter man för stunden gillar mest. Just nu är nog skogsklematis en stor favorit hos mig. Jag har helt nyligen satt några plantor. Har inte haft den förut men gillar den härliga växtkraften som den tycks ha! Och nu vet jag att den går långt upp i landet också. Ganska rejält härdig med andra ord.

  Hälsningar
  Kristina

  SvaraRadera
 2. Ja, Skogsklematisen är jättefin.
  tyvärr la den av efter några år i min trädgård, varför vet jag inte för den är härdig.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. hans, is this kind of clematis!?
  so lovely and charming climber. does this give you seed?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Clematis vitalba is one of the new plants in our garden, I don´t know if there will be any seed before it is to late in the season. The plant have not started to bloom yet.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.