måndag 5 september 2011

Ullungrönn

Sorbus 'Dodong'
Förra hösten köpte jag en Ullungrönn för halva priset. De är ganska dyra även om de säljs med så stor rabatt, jag kunde inte låta bli att testa denna rönn när den såldes till ett billigare pris än vanligt. Det var sent på hösten och jag fick börja med att sopa undan snön för att kunna plantera trädet.
Jag lät det få en upphöjd plantering för dräneringens skull då zonangivelsen var växtzon 4.
Det är ungefär 50 mil från vår trädgård till växtzon 4, men jag lät mig inte skrämmas av det.
Vissa handelsträdgårdar/ plantskolor är lite för nervösa att ange kalla växtzoner på sina träd, de kanske inte riktigt har provat trädens fulla vinterhärdighet?
Jag hade läst om just Ullungrönn att trädet klarar sig fint i svenska växtzon 6, ja då kanske det även klarar sig fint i vår trädgård där växtzon 7 tar vid tänkte jag.
Jag måste erkänna att jag under den långa och kalla vintern var ganska orolig för hur denna nya rönn skulle klara vårt klimat.
Våren kom sedan efter en riktig vargavinter och vår nya Ullungrönn öppnade så magiskt sina vackra knoppar


De Ullungrönnar som finns till salu här i Sverige är uppdragna ur frö som samlades in av Tor Nitzelius, trädspecialist som insamlade dessa frön på den sydkoreanska ön Ullungdo redan 1976.
Att nu sedan kunna fynda ett flera meter högt träd av Ullungrönn för bara 400 kronor är ju rena rama fyndet.
Eller hur?

Vår Ullungrönn har inte blommat i år och har därför inte heller gett några bär. Kanske den håller på att förstå att den hamnat i en för nordlig växtzon och börjat protestera?
Jag kommer hålla ögonen på vår fina Ullungrönn och hoppas att den vill invintra fint i år med vackra höstfärger om någon vecka, men än är även den vildväxande rönnen Sorbus aucuparia
grön här, så än hinner förhoppningsvis ullungrönnen invintra och fälla sina löv som de flesta andra träden när kylan sedan kommer på allvar..
Om Ullungrönnen inte vill invintra i tid senare i höst så ökar risken för att trädet skall dö eller ta skada av vinterkylan.

Jag läste någonstans att Ullungrönn är ett av de vackraste träd man kan ha i sin trädgård, det tycker jag med.

Uppdaterad oktober 2011,

Ullungrönnen fick sin fantastiska höstfärg under några veckors tid, jag hoppas den har invintrat fint, och klarar vinterns kyla.
Uppdaterad oktober 2012,

Den ovanligt kalla vintern som varit fick nästan Ullungrönnen att ge upp.
Allt ovanför snön skadades allvarligt, men den grönskar längst ned på stammen.
Det ser illa ut för det här trädet nu...

2 kommentarer:

 1. Vilken tur du hade som fyndade den.
  Jag tycker ochså att 1000 kr för ett träd är ganska dyrt. det kostar den nu på Plantagen.
  Men jag får hålla ögonen öppna för kanske jag hinner vara med när de rear.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 2. Hej Hans!
  Har länge velat ha en Ullungrönn i trädgården men har inte vetat var den skulle planteras. Kunde inte motstå att köpa av Leif Blomqvist ett jättefint litet ex. på sommarmötet i Burträsk. Nu är den planterad på en plats som kändes helt given.
  Roligt att läsa om din rönn.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.