torsdag 8 september 2011

Sötrönn

Sorbus 'Likjornaja'
Det nyaste trädet i vår trädgård är en Sötrönn.
Sötrönnar är korsningar mellan Rönn och Aronia, Hagtorn, Mispel, Äpple eller Päron.
Arbetet att korsa fram Sötrönnar påbörjades i Ryssland för snart 100 år sedan.
Sötrönn har varit svårt att hitta i handelsträdgårdar förut, det är först på senare år som de dykt upp i butikerna här i norr. De Sötrönnar jag sett har alla kommit hit från Finland, där man vid Kuopio universitet även börjat forska om bärens hälsosamma egenskaper.
Vår Sötrönn som är av sorten 'Likjornaja' är en korsning mellan Rönn och Aronia. De mörkröda bären påminner i smaken mer om Aronia än Rönn.
Jag är lite osäker på hur pass härdig 'Likjornaja' är här i norr, men jag tänker att om både Rönn och Aronia är fullt härdiga här i vår odlingszon så varför skulle då inte denna Sötrönn klara sig här?


Det är inte bara de röda bären som är vackra, även bladen är dekorativa.

Det finns många olika slags sorter av Sötrönn. Några andra namnsorter är;
Burka, Eliit, Granatnaja, Rubinovaja, Titaan, Zoltaja och Dessertnaja. Den sista är en korsning mellan den sort vi har och Mispel.
Eftersom de olika sorterna har korsats fram på olika närbesläktade växter så skiljer sig bären i färg och smak från varandra. Även trädens höjd och växtsätt är olika namnsorterna emellan.


Sötrönn skall nå en höjd av ungefär två meter så det lilla träd jag nyss planterat kommer nog inte bli så mycket högre än vad det nu är. Ett ganska litet träd.
Vårt träd har fått en öppen och ljus plats att växa på då det finns ett samband mellan hur mycket bär trädet ger och hur många soltimmar det får.

Den lilla Sötrönnen såldes dessutom för halva priset nu, behöver jag säga att detta är veckans fynd...

(För översättnings program, Sötrönn = Söt Rönn)


4 kommentarer:

 1. Vad intressant att följa din rönnserie! Rönnar är ju helt underbara träd. :) Sötrönn har jag funderat på flera gånger men inte kommit till skott... jag får nog fundera en gång till!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Har nu postat ett brev fullt med bär...
  Titta in till mig så får du något mer!
  Kram Ullis

  SvaraRadera
 3. Hej
  Hur bred blir kronan?
  Med Vänlig hälsning Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Jag vet tyvärr inte hur stort trädet kan bli, om det blir som ett äppelträd eller som en rönn. Vårt träd är ju ännu rätt litet.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.