torsdag 11 augusti 2011

Bärhäggmispel från Saskatoon / Kanadensisk bärhäggmispel

Amelanchier alnifolia 'Smoky'
Häggmispel förekommer rätt vanligt i trädgårdar här i norr, de klarar klimatet utan problem.
Busken ger rikligt med bär som kanske i de flesta fall lämnas kvar till fåglarna, men buskens bär är ätliga och har varit viktiga för Nordamerikas indianer då busken växer vild där. Där kallas bären för Saskatoon.
I vissa delar av Canada och USA är det en stor tillverkning av produkter av Saskatoon bär som saft, sylt, marmelad och vin. Där odlas olika förädlade namnsorter av bäret. Dessa bär är större än på de fröförökade buskar som är vanliga här och de förädlade sorterna varierar något i smaken.


Förutom en fröförökad buske av Bärhäggmispel så har vi även planterat in några plantor av namnsorten 'Smoky' i vår trädgård. Buskarna är ännu så små att de inte än hunnit ge några mängder med bär och de bär som mognar äter min dotter upp snabbare än vad fåglarna gör.
Jag hann nästan inte med att fotografera de mogna bären då de försvann i snabb takt i mitten av juli månad.
De mogna bären får en djupblå färg.
Dessa buskar trivs bäst på en ljus och öppen plats med lagom fuktig trädgårdsjord. Det får inte bli för torrt för då blir inte bären så stora.

I juni blommar Saskatoonbusken med vita blommor.

Det händer att denna buske ibland säljs under namnet Blåbärsträd, men denna växt är inte alls släkt med våra Blåbär, det är bra att namnet Saskatoon istället används på de förädlade sorterna.
Förutom Smoky som är den mest vanliga sorten i butikerna finns även sorter som Martin, Northline, Thiessen och Honeywood.
De förädlade namnsorterna är ännu relativt nya för oss här i norr och det är roligt att berika vår trädgård med ännu en bärbuske.

4 kommentarer:

 1. is that blueberry?
  beautiful photos

  SvaraRadera
 2. Vi har två saskatoonbuskar som ännu är ganska små, men jag är aningens snabbare än fåglarna... :D Buskarna är också vackra när de blommar, tycker jag.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Det är bättre att beskriva Saskatoons som kanadensisk bärhäggmispel eftersom Saskatoon är en stad i Kanada. I USA kallas bären vanligtvis Service berry.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, jag ändrar i rubriken.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.