onsdag 4 maj 2011

Strävklint

Centaurea dealbata
Strävklint härstammar från Kaukasus och räknas som halvhärdig i viss litteratur som jag har, i andra böcker står att den skall klara zon 8.
Den har klarat sig här hos oss i början av zon 7 men för att förbättra växtens förmåga att övervintra hos oss i norr så har jag planterat den väldränerad så den slipper den värsta vinterfukten. Samtidigt vill denna växt inte ha för torrt, den skall trivas bäst i näringsrik och lagom fuktig jord som inte får vara för tung och kompakt. Det kan vara lite svårt att hitta ett läge som är torrt om vintern men fuktigt om sommaren. En regnig höst kanske kan bli mer än vad strävklinten tål?
Vår Strävklint har det kanske i torraste laget under sommaren, jag försöker att vattna lite runt den när jag passerar med vattenkannan.
Strävklinten trivs liksom andra växter i Klint-släktet att växa i sol.
Det här är en relativt ny växt i vår trädgård och den har nu klarat två vintrar här, för redan nu visar plantan livstecken i form av små blad. De flesta av våra övriga perenner har inte vaknat ur sin vintersömn ännu.



Strävklint behöver som regel bindas upp så de inte skall lägga sig ned, men vår lilla planta kommer från en moderplanta i Sunderbyn utanför Luleå, och den plantan klarar sig fint utan att stöttas på något vis.
Bladen är lite silverskimrande på undersidan och starkt flikade vilket gör plantan vacker även tider då den inte blommar.

7 kommentarer:

  1. Den har jag med! Den är så fin!

    SvaraRadera
  2. Hej Hans!
    Klintens blommor är väldigt fina.
    Tyvärr är några av sorterna väldigt invasiva.

    Önskar dig en toppendag!

    SvaraRadera
  3. Vad fin! Jag läste just i en bok om odling i kallt klimat att växter som tas från en moderplanta som också vuxit i kallt klimat ofta klarar sig bättre, än om samma växt tagits från en sydligare belägen moderplanta. Perenner som beter sig aggressivt längre söderut lär också bli beskedliga och fina när de odlas norrut. Vissa fördelar har man kanske ändå. :)

    SvaraRadera
  4. Vilken fin växt den har jag inte. Härlig färg ochså.

    Ja någon fördel har vi ju här i norr . Det som inte klarar sig söderut klarar sig bättre i norr för att vi har snötäcket som skydd. Och blommorna får en finare färg och blir högre för att vi har de långa ljusa sommarkvällarna.

    Vi hade minus 6 grader i morse och vitt på marken.Men nu är det en fantastiskt fin dag hoppas att värmen kommer nu.

    Ha det gott
    Gunilla

    SvaraRadera
  5. Fin! Jag kanske ska beställa plantor från någon plantskola där uppe hos er eftersom jag har nästan norrlandsklimat här i vår kalla och ganska skuggiga skärgårdsdal. Kan du rekommendera några bra plantskolor som säljer på nätet eller skickar om man beställer?
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  6. Hej Laila, jag kommer inte på någon sådan plantskola nu, det ska jag försöka kolla upp. Är det någon annan som känner till bra plantskolor från norr som säljer på nätet?

    SvaraRadera
  7. Tack för hjälpen - denna kunde jag inte namnet på!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.