söndag 1 maj 2011

Tussilago

Tussilago farfara
Kan ni tänka er en vår utan Tussilago?
Det kan inte jag. Iallafall inte sedan vi vant oss med de gula blommorna varje vår.
Tussilago är nästan vårens första blomma här i vår trädgård, det är inte många andra som hinner blomma före. Den annars så bruna och grå våren i Norrbotten lyses upp när tussilagons gula solar öppnar sig vid vägens kant, för vi har inte planterat in Tussilago i någon rabatt utan vid vägen i trädgårdens utkant.
Tussilago växer inte naturligt här i Brännberg utan de plantor vi har här har vi flyttat hit från en annan trädgård i byn.
Vi fick göra några försök innan vi hittade en plats som tussilagon ville växa på, och jag är glad att det blev i trädgårdens utkant för de små gula blommorna efterföljs av stora blad som vi inte vill ha i någon av våra rabatter.
Där vid vägens kant har de nu spridit sig så pass att de även har börjat växa på den andra sidan av vägen. Riktigt hur det har gått till vet jag inte men jag misstänker att väghyveln har hjälpt till att sprida ut rotdelar även till den sidan.
Jag läste att de trivs med kalk i marken så jag har kalkat lite extra just där de växer för att de skall trivas bra just där.

Under min uppväxt här i byn minns jag annars att det var den lilla vitblommande växten Sandtrav  http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/cards/cardare.html
som var den första blomma som blommade lagom till sommarlovet.
Avsaknaden av riktiga vårblommor under min uppväxt har fått mig att dra hem just sådana till vår trädgård och jag älskar dem fortfarande, även om de är på gränsen till ogräs som Tussilago.

Idag såg jag att de första Tussilago hade öppnat sina knoppar. Jag visade dem för min dotter som blev lyrisk av lycka, när hon var yngre fick hon inte plocka dessa rariteter, men det får hon göra nu när de spridit sig.
Hon älskar att plocka blommor, och snart kan hon nu plocka vårens första bukett av Tussilago.

Hur länge sedan var det som de blommade hos Er?
Här hos oss börjar Tussilagons tid nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.