tisdag 10 maj 2011

Porslinshyacint

Puschkinia scilloides
En av vår trädgårds minsta lökväxter är Porslinshyacint. Här hos oss i Norrbotten blir de bara några centimeter höga, jag vill minnas att de i Älvestad i Östergötland blev högre än så. Vi fick gräva upp några lökar som vi tog med hem. Nu har de överlevt bra här i norr i mer än tio år.
Jag planterade några lökar på tre olika ställen, de som fick en väldränerad och torr plats att växa på har klarat sig, de som fick för mycket fukt har sakta tynat bort.

Porslinshyacint är väldigt lik Persisk blåstjärna (Scilla mischtschenkoana) och jag var länge osäker på vilken av dessa vi hade fått, men eftersom den har en gul ståndarknapp så borde det vara Porslinshyacint, den persiska blåstjärnan har en blå ståndaknapp. Växten härstammar från Centralasien och växer där på hög höjd bland bergen.
Blommorna är ljust blå och blommar just nu som vackrast i en av våra rabatter.

5 kommentarer:

 1. I haven't seen Lebanon squill before, and now I want to have some - a beautiful plant.

  SvaraRadera
 2. Den är så söt!!! Min kompis har ett jätteområde med dem!Det är sagolikt vackert... jag har bara några enstaka lökar men är lycklig över det lilla :o)!

  SvaraRadera
 3. Hej Hans!
  En supersöt liten växt, härligt då lökarna blommar.
  Önskar dig en toppendag!

  SvaraRadera
 4. Så söt! Fukt + lökväxter = inte bra! Så sant!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 5. jättesöt! Jag hade nog trott att det varit scilla om det inte stått vad det varit...man lär sej nåt nytt varje dag :)
  ha en fin dag! :)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.