lördag 21 maj 2011

Krypdraba

Draba sibirica

Har ni någon gång knackat på hos någon ni nästan inte känner för att föreslå ett växtbyte för att få något vackert som du sett växa i deras trädgård?

Under flera års tid hade jag beundrat de gula blommor som blommade i en annan trädgård i byn någon vecka i maj månad. Till sist tog jag mod till mig och knackade på för att fråga vad det var som blommade så gult och fint i en rabatt hos dem.
Jag fick inget riktigt svar på min fråga för Ellis som ägde de gula blommorna visste inte vad det var för något, men ville gärna visa hela trädgården för mig.
Efter att hon hade visat sin trädgård för mig frågade jag om hon ville byta en liten del av sina gula blomster hon hade mot en Blåsippa som jag hade. Det var inga problem, och dagen efteråt fick hon en Blåsippa av mig. Det här måste nog ha varit för mer än tio år sedan, och sedan dess har de gula blommorna nu också blommat fint i vår trädgård den här tiden om året.

Ellis och hennes man byggde efter något år en inglasad altan på den plats där de gula blommorna funnits, och efter det såg jag aldrig mer några gula blommor där i maj, men den Blåsippa hon fått i vår bytesaffär blommade så fint de sista år hon så sedan ensammen kom att bo kvar i sitt hus, efter att hon blivit änka.
Det hände då och då att hon bad mig stanna för att jag skulle få se hur fint blåsippan blommade om våren eller för att visa någon annan av de vackra blommor hon hade i sin trädgård när det var sommar.
Hon hade kunnat vara min mormor, men vi hade alltid något att prata om när vi träffades.
Nu finns inte längre Ellis kvar, men när de gula blommorna lyser som solar om våren så tänker jag på henne och på den vänskap som kom ur ett växtbyte för länge sedan.


Efter alla dessa år så är fortfarande min första fråga obesvarad.
Vad är detta för växt?
Kära bloggläsare, jag litar på er kunskap och hoppas att någon av er kan och slutligen vill hjälpa mig få svar på denna fråga.
Kanske växten har olika lokala namn? skulle vara intressant att få veta.
Det är en liten gul rar blomma som blommar nu samtidigt som vitsipporna blommar här, det kanske kan vara någon slags fetbladsväxt för de gula blommorna sitter på tunna stjälkar ur en liten grön bladrosett.
 Stjälken är ungefär 15 centimeter hög. 
Om de får växa i jord som är torr och mager på solig plats så trivs denna växt riktigt bra.
Efter vinterns sorkangrepp så har 90% av de gröna bladrosetterna försvunnit, så de är goda att äta också, om man är en sork.

Uppdaterad 2012

Nu har jag funnit denna växt på bild i en bok om perenner, det gör mig nästan helt säker på att detta är Krypdraba (Draba sibirica). Det finns många olika växter i Draba-familjen, men bilder och fakta stämmer med denna växt.
Krypdraba förekom som prydnads-växt i trädgårdar redan i slutet av 1800-talet, men är nu ovanlig att finna i handelsträdgårdarnas sortiment. Växten kan lätt förvildas om marken runtomkring också är torr och väldränerad.
Krypdraba är vildväxande i centrala och östra Ryssland.

5 kommentarer:

 1. jag skulle tro att det är en saxifraga av någon sort...
  Ha en underbar dag!

  SvaraRadera
 2. Vad växten du visar heter, vet jag inte men det är något särskilt med'fådda' eller inbytta växter. Med dem har man nästan en relation :-)
  Fortsatt trevlig söndag
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Hello Hans:
  There is something so very good about plants in the garden having associations with people or places. Every year, with their reappearance, memories flood back and it brings a smile to the face.

  Thank you so much for the comment you left on our latest post. We hope to see you again and hope that the English is not too difficult.

  SvaraRadera
 4. Vilken söt historia - och söt blomma! Du kanske får döpa den till Ellis saxifraga om inte annat :)

  SvaraRadera
 5. Tack för kommentarer, tänk om det är en Saxifraga.
  Vilken bra idé att kalla den för Ellis Saxifraga tills jag vet bättre.
  Har någon fler förslag så lämna gärna en kommentar...

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.