fredag 22 mars 2013

Borstnejlika

Dianthus barbatus
En borstnejlika i skogens dunkel där förr en villa fanns.

Blommig fredag - drömmar kan slå in!

Min fru älskar blommor, speciellt blommor med historia, just de blommor som räknas att höra till de lite mer gammeldags trädgårdsväxterna.
En sådan är borstnejlika.

Min fru minns sin mormors trädgård som var fylld med 'mormors-växter' där det alltid fanns vackra blommor att njuta av under sommaren.
Där fanns även borstnejlika.

När vi flyttade hit så började hon att förvandla en gräsmatte-trädgård till en blomster-trädgård. Hon fick mig att anlägga rabatter och trädgårdsland som hon fyllde med bland annat sideneterneller, blåklint, ringblomma och borstnejlika.
Hon lärde mig tidigt att borstnejlikor blommar andra året efter sådd, så därför sådde hon alltid nya för att säkerställa framtida blomning.
Lite förvånad var jag över att det ändå växte kvar borstnejlikor på de platser där de borde ha dött ut efter de blommat. Trots det så blommade de där ändå.


Borstnejlikan från Svanåmyrens glömda trädgård.


Vid en av de övergivna trädgårdarna vid Svanåmyren någon kilometer härifrån så fann vi en ljusrosa borstnejlika. Den växte på en plats där det en gång funnits en rabatt, på södersidan av det hus som förut fanns där, för en sådär 60 år sedan.
Lite förvånad var vi över att denna växt fanns kvar på en plats som naturen börjat ta tillbaka, då borstnejlika bara skulle vara tvåårig,
Vi flyttade en del av den till vår trädgård, och hos oss har den nu blommat sedan dess, i snart 20 år.

Eftersom borstnejlikor fröar av sig så lätt och stannar kvar på platsen trots att växten bara är tvåårig, så märker jag detta inlägg med 'perenner' istället för det kanske mer korrekta ordet bienn.
Inga andra blommor från den gruppen trivs här i vår nordliga trädgård.
Vi har varken stockros eller fingerborgsblomma trots många försök.


Borstnejlika har används som trädgårdsväxt under lång tid, växten har sitt ursprung långt från vår trädgård,
läs mer om det här.

Den översta bilden visar en borstnejlika som ännu finns kvar vid en annan övergiven trädgård.
Där förut villan i skogen fanns återstår nu bara de trädgårdsväxter som inte förstördes då den gamla villan revs med grävskopa för snart ett år sedan.
När jag upptäckte att den gamla fallfärdiga villan var borta och med den även vackra grindstolpar och röda liljor så satte jag mig ned på huk och tyckte det var tråkigt att en epok var slut.
De vackra borstnejlikor som ännu blommade fick mig på bättre humör.
Kanske en del av denna borstnejlika får flytta till vår trädgård någon gång, växter med speciell historik är intressanta just därför.

Bilden under visar de borstnejlikor min fru alltid har i vårt trädgårdsland.
Varje år när hennes borstnejlikor blommar så kanske de får henne att minnas sin barndoms trädgård hos sin mormor.
Även att hon som liten redan då drömde om en egen trädgård med blommor, och att hon som vuxen förverkligade sin dröm här tillsammans med mig.

Idag fyller hon år och jag tycker att det passar bra med just borstnejlika här på bloggen en dag som denna.


Om du vill läsa om andra små och stora drömmar som besannats så kan du hitta dem hos Helena med fina bloggen Bland rosor och bladlöss.

17 kommentarer:

 1. Vilket härligt inlägg! Dels gläder det mig att se att denna växt triv och blommar så fint hos er, dels var det roligt att få veta lite mer om vad som ligger bakom ert projekt med en stor blommande trädgård så nära nordpolen:)
  Stort grattis till din fru på födelsedagen!!!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 2. Så fint du beskriver Borstnejlika. Den är lätt att fatta tycke för och jag sår också några efterhand för att alltid ha dem i rabatten. I år ska de blomma för första gången här på vårt nya ställe, det blir kul att se dem igen!
  Hoppas att ni får ett fint födelsedagsfirande!
  Hälsningar Maria

  SvaraRadera
 3. Underbart inlägg om varför ni har borstnejlikan i er trädgård.Hälsa frun och gratta henne på födelsedagen!!
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 4. Stort Grattis till Frun.
  Och borstnejlikan är så fantastiskt fin den finns ju i så många varianter.

  Ha en riktigt fin helg.

  SvaraRadera
 5. Hei
  Borstnejlika har jeg lite av i trädgården. Merkelig, for de er jo veldig fine! Tror jeg må være litt mer på jakt etter dem i fremtiden ;-)
  Ha en fortsatt fin dag.
  Stein

  SvaraRadera
 6. Så fint!

  Önskar Ruth en härlig födelsedag :)

  Växter har en särskild förmåga att hålla minnen vid liv.
  Kanske är det kopplingen av både doft och färg och form, kombinerat med texturen
  som gör att vi gärna kopplar minnen till växter och lättare kan återuppleva med deras hjälp.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Grattis till din fru.Jag gillar din berättelse om Borstnejlikorna Som har hittat vägen hem till er.Har själv Borstnejlika i mina rabatter och varje år så har den blivit en ny färgkombination.
  Ha en fin helg.

  SvaraRadera
 8. Visst är det ngt speciellt med barndomens minnen! Jag håller med din fru! Snygga färger har borstnejlikorna!

  SvaraRadera
 9. Borstnejlikor är fantastiska. Kul att sätta en färg och sen se hur dess fröavkommor ändrar färg med åren, allting ligger i generna. Kärleksfull berättelse!

  SvaraRadera
 10. Vilket härligt inlägg som gör mig alldeles glad. Gratta frugan din och ha en underbar fredagkväll.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 11. Såna underbara borstnejlikor, och härliga bilder på dem :) och tack för tipset - nu blir jag sugen på att plantera ett par stycken själv! Ha det gott!

  SvaraRadera
 12. Mina borstnejlikor varar också längre än 2 år.Blir de rangliga i stjälkarna kan man gräva ner dem lite längre ner.
  Härligt reportage om den gamla öde villan.
  Ha det!
  Hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 13. Så fina!! Visst är det roligt med växter som har en historia. Hälsa grattis till din fru! Ha d fint! :)

  SvaraRadera
 14. Fint beskrivet om en blomma som inte får den uppmärksamhet den förtjänar. Tyvärr träffade jag aldrig min mormor men jag är säker på att hon skulle haft den här robusta, pålitliga och vackra blomma på sin tomt om hon funnits kvar ett tag längre.
  När jag flyttade till ett hus på landet var det ett självklart val på grund av alla de goda egenskaper den har. Den har under åren fyllt ut flera platser som inte varit helt planerade. Tyvärr bygger man ju inte allt på en eller ens tio säsonger! Ett område med blandade färger av borstnejlikan är en fägring för ögat under lång tid....och en god frösättare till framtida sådder. Tack för hyllningen!

  SvaraRadera
 15. Stort GRATTIS till din fru. Det är något visst med plantor, som kan berätta en historia.
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 16. Hans, Liked your posting today. The story of the Sweet William, especially how you found some and brought them back to your present home. That makes it even more of a treasure. Mine have been self seeding for ten years and more. I let them go where they want and they seem to come up here there and everywhere. Jack

  SvaraRadera
 17. Vilket fint inlägg, gratta frun i efterskott! Jag har flera frösådda borstnejlikor som jag har frösatt denna vår hoppas på fin blomning så småningom. Ha en fin fin söndag/Gela

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.