måndag 20 december 2010

Ungersk blåsippa

Hepatica transsylvanica

Efter en lång vinter när längtan är som störst att få se naturen väckas till liv igen så blommar den Ungerska blåsippan först av alla växter i vår trädgård.
Inte ens krokusarna är lika tidiga. 
Vissa år börjar den blomma redan i mitten av april vilket är ovanligt här i Brännberg. Som regel öppnar blommorna sina knoppar dagarna runt valborgsmässoafton. Den vanliga blåsippan blommar någon vecka senare.
Den Ungerska blåsippan har fler kronblad än vår vanliga och bildar med åren tuvor som går bra att dela på. Den trivs bättre med sol än halvskugga.


Vår planta har vi fått av vänner i Enköping som generöst delade med sig av växter från sin trädgård.
Det är inte ofta som jag har sett denna raritet i någon handelsträdgård, men i somras hade Råbäckens trädgård i Boden sådana. När de väl blommat över så ser de inte mycket ut för världen och de fanns kvar där tills de sålde ut perennerna för halva priset.
Jag köpte två till Hepatica transsylvanica "Blue Jewel" och planterade dessa vid den från Enköping.

Eftersom de knappt syns under sommarens växande ogräs så får man passa sig så man inte rensar bort de små bladen av misstag. Själv har jag märkt plantorna väl så ingen annan välvillig person i sin iver att hjälpa till med ogräsrensning gör det misstaget.
Jag skulle gråta en skvätt om det skulle hända.

Om jag var tvungen att välja ut endast en planta från trädgården att ta med i händelse av krig eller vulkanutbrott så skulle det bli denna växt som med sina öppnade blommor signalerar att vinterns tid är över. Trädgårdsåret börjar på riktigt...

3 kommentarer:

 1. blåveis er så vakkert! for en par år siden gikk jeg tur i en blåveisskog (de vokser naturlig i visse områder her i Oslo), for et syn, blå tepper mellom bare grener og mose :)

  SvaraRadera
 2. Alle har et barndomsforhold til blåveis. Din spesielle sort er jo veldig vakker.

  SvaraRadera
 3. Så nydelig bilde av blåveisen! Dessverre vokser det ikke blåveiser vilt her på mine kanter, så de må innføres i hagen på annen måte!
  Ønsker deg lykke til =)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.