Peucedanum ostruthium |
Mästerrot räknas in bland medicinalväxter sedan den förr ofta användes som ingrediens i egenblandade hopkok som ansågs hålla sjukdomar borta.
Det var roten som användes, men även de späda bladen användes som grönsak.
Trots att odlingsbädden där vår mästerrot förut växte försvann under ogräs för några år sedan, så blommade mästerroten fint kvar där ändå, inte bekymrade sig mästerroten för sitt sällskap som ju mest bestod av just vildvuxet gräs, typ kvickrot.
Andra växter som vi hade där kvävdes av gräset, men inte mästerroten.
Men jag störde mig över att trädgårdslandet försvann under all kvickrot, och försökte hålla kvickroten borta, men jag var tvungen att ge upp då kvickroten växte snabbare än vad vi hann med att rensa bort den.
Mästerroten påminner en del om kirskål.
Kanske det var därför som lite ogräs inte kunde konkurrera med mästerroten?
Men trots att mästerroten funnits på denna plats ganska många år så fick den aldrig för sig att börja invadera stället, på det sätt som kirskål gör.
Någon blomning bjöd den inte på då efter flytten, men den överlevde och stod grön och fin.
Kanske den vill blomma i år?
Mästerroten valde jag då för det fina namnets skull.
Läs mer om hennes mästerrot här.
Intressantast med mästerroten tycker jag är historien om namnet. Växten planterades som skydd mot självaste "Mäster" som var ett av namnen på djävulen vars namn inte fick sägas. Så är det sagt i vår bygd.
SvaraRaderaGlad Påsk!
/Anette
Tack, det visste jag inte. Det är intressant med förklaringar till hur växterna har fått sina namn.
SvaraRaderaHej.Skrev en fråga till dig om kvanne du har. upptäckte att inlägget var från länge sedan så jag skriver även här.Tar kvannen stor plats på marken.Jag har liten plats där nämligen.Men vill verklige ha en sån.
SvaraRaderaHa en fin Påsk.
Kram Meta
Jättefin, jag ar svag för just den blomformen, men den påminner verkligen om hämskingen Kirskål. Blandade känslor ;)
SvaraRaderaGlad Påsk!
SvaraRaderaGo å gla påsk....!!!
Kram Ninni
Vad jag vet har vi ingen Mästerrot här. Den vill helst ha kalk- och kaliumrik jord. Enligt en av mina örtaböcker är det roten som används och den innehåller "eterisk olja, fet olja, flavonoiden casticin" mm. Avkok på roten (färsk eller torkad) är dokumenterat allmänt stärkande, aptitretande och hjälper till vid matsmältningen..
SvaraRaderaInte för att jag tror att du tänker konsumera din Mästerrot men det är kanske roligt att veta...
Allt gott!
Laila
Tack Laila, det var intressant, även om jag ju knappast själv kommer att äta något från växten.
RaderaSmaka inte på bladen!
SvaraRaderaMin tunga o munhåla blev bedövade.
Är bladen månne giftiga?