tisdag 11 december 2012

Murgröna

Murgröna i urna


Här kommer några tankar och funderingar om en växt som jag inte kan så mycket om, de plantor vi förut haft har tyvärr varit kortlivade här hos oss i norr.

Därför är jag ju långt ifrån någon expert på hur man odlar murgröna Hedera, men här skriver jag några rader om denna växt ändå.

Det känns som att sträva efter det omöjliga då jag försöker få murgröna att trivas i vår trädgård, men jag kan inte låta bli att testa. Det har förstås inte lyckats särskilt bra då vårt klimat är för svårt för denna vintergröna växt. Murgröna anses kanske bara vara fullt härdig upp till växtzon 3 här i Sverige, kanske det ändå finns de som lyckas bra även lite längre norrut trots allt?

När alla plantor av murgröna som jag planterat ut på friland bara frös bort på vintern så testade jag att låta murgrönor växa i mina två järnurnor där jag har planterat parkrhododendron, de plantorna får ju övervintra i vår potatiskällare och även murgrönorna var fina när jag bar upp krukorna därifrån i mitten av april.
Jag brukar göra så med dessa rhododendron plantor, de klarar den behandlingen fint, men de kalla vårnätterna tog knäcken på de vackra murgrönorna redan samma vecka. De frös ihjäl. Lite snopet, jag trodde nog att de skulle klara några minusgrader, men kanske den brokbladiga varianten jag hade är dåligt härdiga? Eller så fick de en chock av vårens kalla nätter efter månader i svalt mörker?
Vad vet jag om det?

För kallt för en murgröna?


Jag hade kanske gett upp mina försök med murgröna om det inte varit så att Anna-Stina på Gotland hade skickat frön och plantor hit till mig.
Jag blev jätteglad, tack än en gång Anna-Stina.
Att murgröna får frön var ju även det en a-ha upplevelse för mig, jag ska snart förklara varför.
Av den frösådden grodde några plantor, här under syns en av dessa.


Hoppet om murgröna gror liksom små frön.


Anna-Stina visade bilder på sin murgröna som växer på Gotland, dessa som är lika stora som träd är ju oerhört exotiska för en norrlänning som mig.
Sedan förut känner jag annars bara murgröna som krukväxt för inomhusbruk, och de blir varken stora eller långlivade hos oss, även om jag sett dem växa stora och klättrande längs trädstammar längre söderut, så hade jag aldrig förr granskat dem så noga att jag visste att de får frön.

Några av de plantor Anna-Stina skickade har jag planterat ut i en rabatt och tillsatt kalk där runtomkring, murgrönorna från Gotland borde väl trivas bättre då?
Några andra av dessa plantor får övervintra i vår potatiskällare, de kanske är mer härdiga än vad de brokbladiga var, men jag ska ändå vara lite försiktig med att utsätta dem för kalla vårnätter i fortsättningen.


I källarens mörker.

De plantor som nu finns i rabatten var fina tills ett rådjur fann dem i oktober och åt upp det mesta, sedan blev det tjugufem minusgrader utan något skyddande snötäcke och de annars så vintergröna bladen blev svarta.
Hm...

Uppäten och ihjälfrusen...


Jag är osäker om de frös ihjäl, vi får se. Kanske jag trots allt får acceptera tanken på att enbart ha murgröna som krukväxt inomhus här i vår del av landet?


Krukväxt inomhus.


10 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag har minsann läst i en trädgårdsblaska om härdig murgröna för norrbottningar, en som är härdig i zon 8 som heter Terese. Ett par som heter Tomas och Camilla Persson trixar med just murgröna.
    God Jul
    Ann-sofie

    SvaraRadera
  2. Näej, inte ge upp! Växter kan ju vara segare än man tror också. Blir spännande till våren att se om murgrönan vill vara med. :-)

    SvaraRadera
  3. Jag tror på Gotlandsvarianten. Det finns så många olika sorters murgröna och när de här "riktiga" utomhussorterna etablerat sig brukar de vara tåliga. Mitt största problem är frystorka på vårkanten när det är tjäle i jorden och avdunstningen börjar... Hoppas att vi får en mild vinter nu. Ge inte upp!!!

    SvaraRadera
  4. Jag har inte lyckats hålla murgrönan vid liv.
    Endast på sommaren då tar jag ut de krukor som jag har haft som juldekorationer och placerar de på skuggiga ställen.
    De växer riktigt bra. Sedan får de vara inne på vintern som krukväxt.
    Att det finns flera sorter och som kanske klarar sig här uppe i norr har jag inte hört talas om men som Anonym skriver så skall det visst finnas. Jag får hålla utkik efter Terese.

    Ha det gott

    SvaraRadera
  5. Kan meddela att murgröna inte går särskilt bra i vår trädgård heller - om det nu är en tröst! De enda ställen där jag sett riktigt praktfulla murgrönor är i Skåne...
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  6. Jag blir också sugen på att testa murgröna. Det är ju så snyggt. Särsklilt som i Ulla Molins trädgård som marktäckare. Men visst har det kommit murgröna i E-plantsortimentet? De kanske kan funka?

    Ha det gott!
    Daniel

    SvaraRadera
  7. ÅÅ jag är också sugen på att pröva, tror jag ska tigga en planta av en som har i överflöd, han odlar i Stockholm.han säger att där blir det ogräs.Ett snyggt ogräs:)
    ha en underbar dag!!

    SvaraRadera
  8. Såg att Blomsterlandet hade stooora plantor till försäljning i somras. Dom stod på utegården tillsammans med Clematisväxterna. Kanske var det någon annan sort än den som odlas som krukväxt?
    Du får testa en sådan nästa vår för helt klart ska du pröva igen. Du ska inte ge upp :=)
    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  9. hans, after keeping ivy indoor for cold season, when do you put
    them to outdoor? wonder when the best time is.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I will try to put them outdoor in may next spring, after some days in the greenhouse.
      I don´t know whats best for them in my part of the world...

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.