söndag 23 december 2012

Älgmassaker i juletid.


Här kommer ett inlägg som inte alls är kul, trots att det är jul.
Vår trädgård har haft objudna gäster av det hungriga slaget och de har ätit på nästan alla träd och buskar som vi planterat in i trädgården.
De unga träden har fått de största skadorna.
De skyldiga är tre älgar. En älgko med två stora kalvar.

Det är inte första gången de är här, de har plågat mig förr, men det är första gången någonsin som de vågat sig så långt in i trädgården. Förut har de bara terroriserat trädgårdens utkanter men nu har de varit överallt, till och med mitt framför huset där jag planterat de ryska äppelträden, just för att det varit det enda älg-säkra stället i vår trädgård.


De unga träden är svårt stympade, flera års tillväxt är bara borta, uppätna på några minuter.
Nästan alla äppelträd (12 stycken) är hårt betade, och av sötrönnen  och lailahäggen återstår i stort sett bara pinnar.

Pelaraspar och pilträd hör också till favortifödan, men kanske allra sorgligast är de unga träd av Sibirisk cembratall som hunnit få en höjd av två meter, alla fyra träd är i praktiken helt uppätna, alla barr och grenar är borta, de har till och med ätit av barken på dessa träd.
Cembratallarna kommer aldrig att klara de skadorna.Och som de trampat runt, spåren syns överallt.


Jag är orolig för perennerna som finns i mitt woodland-försök under ett av pilträden, hur klarar perennerna att utsättas för den svåra kylan då älgarna trampat upp stora hål i snötäcket?
Det har varit - 32º C. i flera dagar nu.


Älgarnas spår är stora hål i det skyddande snötäcket.

Ni kanske undrar hur detta kunde ske då jag ju förut skrivit om mina olika sätt att skrämma älgar med allt från skrammel och prassel till parfymdoftande älgskrämmor.?

Allt det jag nämner här ovan är ju bort-plockat nu, då jag slappnat av i tron att älgarna försvunnit då snön ligger djup på den äng som om hösten lockar med grönt saftigt gräs.
Men så fel jag hade.

Genast satte jag upp det långa gula band som fladdrar i vinden, och några svarta plastsäckar kom också upp i hopp om att älgarna skall finna dessa otäcka.
Även om de redan skadat mycket så har de lämnat körsbärsträd och plommon, och de har även missat de manchuriska valnötterna, katsuran och maccian. Så jag vill INTE ha tillbaka älgarna in i trädgården igen, men oddsen är väl höga att de kommer tillbaka då de fått smaka på äppelträden.
Älgar älskar dessa.

Inte kan man tro att det "bara" är tre älgar som är i farten, av spåren att döma (och av skadorna) så kan man tro att en hel hjord av älgar varit här.


Inte långt från vårt hus hittar jag färska älgspår, så de håller sig ännu i närheten av vår trädgård.


Plötsligt så visade sig två av de tre älgarna, ( den tredje hade just gått in i skogen) men på betryggande avstånd från mig. (Kanske tur för dem...)
Som jag förut har jagat bort dessa så fort de närmat sig trädgården, men jag var inte hemma när de gjorde sitt senaste förödande besök.

Vad att göra?
Viltstängsel eller jaktlicens?
(Skyddsjakt på skadedjur?)


Som om det inte räckte med otur, för en olycka kommer sällan ensam.
När jag var utomhus och fotograferade dessa bilder igår så slutade plötsligt kameran att fungera. Jag tror att den helt enkelt frös sönder. 32 minusgrader blev för mycket för objektivet, det fastnade i ett läge och zoom- funktionen går inte rubba ur fläcken. Något skramlar dessutom där inne.
Suck...


Det känns ändå bättre nu när jag fått beklaga mig lite grann.
Mina problem är trots allt ändå av det världsliga slaget.

Hoppas ändå att ni slipper liknande problem.

God Jul!

15 kommentarer:

 1. Nej, men usch och fy sååå fruktanstvärt tråkigt.
  Knyt fladdrande remsor av svarta sopsäckar på allt du bara kan knyta i.
  Håller tummar och tår att älgarna håller sig borta då.

  Hoppas kameran tinar och blir fotoduglig igen.

  Vill i allt elände önska dig och din familj en fridefull God Jul!
  Må väl!

  SvaraRadera
 2. men jämmer och elände!!!!! Skrutt älgar, kan förstå at du just nu vill göra köttfärs av dom det skulle jag då hade velat.Hoppas nått av dina träd eller buskar går att reparera och orkar komma tillbaka. Tror inte det är någon fara för din perenner.Och till råga på de en trasig kamera...usch vilken dag för dig!!! Hopas kamera går att repa!!
  Jag önskar dig en helt underbar och strålande jul!!!!

  SvaraRadera
 3. Hans, It seems you are having a really bad time right now. Sorry about that. I have many deer here that come right up to the windows in my patio. Really right up to the windows. My fear is that one day they will see themselves in the window and try to attack the deer they see in the window. That would be a real mess in the house!!!!!! When I am here and they come close to the house, I run outside clanging pots and pans together. The neighbors must think I am a crazy old man! they eat lots of my plants too. They have damages my willow trees. I do wrap tubes around some of the trees but they usually get to the trees before I do that in Fall. It is all part of living as you and I do in the rural area. On the good side of it, the views are awesome, so I put up with the deer! Also I want you to know that in spite of all those problems, you first photo of your home is beautiful, very beautiful. A true Christmas scene! Jack

  SvaraRadera
 4. Oj oj oj. Det var ju ena riktigt stygga älgar det där och så tråkigt att de tror att de är avverkningsmaskiner i just din trädgård. Ditt inlägg påminner oss om att det ständigt är en kamp mot naturens krafter i form av väderlek och skadedjur när man odlar och jag hade också suttit och slitit mitt hår och varit f-bamnnad så det osat om jag var du.

  Extra bläh att kameran gav upp av kylan. Men trots alla dessa motgångar så är det julafton idag och jag vill önska en god jul och hoppas att älgarna väljer att fira sin i skogen.

  SvaraRadera
 5. Era stackare! Är det inte dags för operation trädgårdsstaket/plank, både för viltet och för zonfrämjandet?! God Jul och må skadorna inte vara så förskräckliga ändå.
  Ann-sofie

  SvaraRadera
 6. Å nej, jag lider med dig. Kameran går kanske att rädda men älgskador är värre. Så onödigt dom kan väl hålla sig till naturen, tycker man. Vi går också och är smårädda nu, vi har sett älgspåren i skogen intill. Vi har inget som håller dom borta, bara hoppas vi slipper dom i år.
  Önskar dig en älgfri fortsättning av Julen!

  SvaraRadera
 7. Stackars, stackars dig! Det var verkligen tråkigt både med växterna och kameran. Hoppas att lite julefrid ändå kan infinna sig, med hopp om bättre tider. Hälsningar Maria

  SvaraRadera
 8. Men vad i. Det är bara att stoppa älgarna i en god och värmande gryta. Fy! Stackars er. Ska du ändå inte stoppa om cembratallarna på något vis? Träd har ju en förunderlig förmåga att läka, till och med när de nästan varit ringbarkade? Gå ut på AoT:s forum och gör ett mayday och be om råd.
  Sedan önskar jag dig trots allt en riktigt god och härlig jul!

  SvaraRadera
 9. Nej! Hoppas och håller tummarna för att det går bra ändå och att de inte kommer tillbaka.

  Hoppas det blir en god jul trots allt.

  Daniel

  SvaraRadera
 10. God Jul ändå ! Inte kul att få träd förstörda det tar ju så många år innan dom växer upp igen.

  SvaraRadera
 11. Vilket elände. Jag tycker du ska satsa på jaktlicens, älgkött är gott! Hoppas du får en God Jul ändå! :)

  SvaraRadera
 12. Hoppas, HOPPAS innerligt att du lät kameran tina upp försiktigt för att jag tror att den klarar trots allt kyla en stund - även i 32 grader...( När jag fick som barn mina första riktiga skridskor vid 11-årsålder och pappa och jag skulle iväg till skridskobanan hade vi 35. Jag kommer ihåg att ögonfransarna och ögonbrynen blev med en gång vita av frost. Detta va i Helsingfors under 'antiken';)!)jag gjorde en typisk ajabajagrej för ett par veckor sedan då jag GLÖMDE kameran ute i kylan ÖVER NATTEN i ca 10 minusgrader! Fullständigt panikslagen tog jag in den och lät den torka upp saktra i rumsvärme och som gfenom ett under hade den klarat sig! Jag hoppas samma öde för din kamera!
  Inte roligt att få familjen Hälge på sina ägor. Även där har jag egna erfarenheter. Jag fick nog när de demolerade mitt ett år gamla familjeäppelträd. Då grävde jag djupt i fickorna och lät en firma sätta ett viltstaket mot skogen. Hela tomten är numera omgärdad av staket, plank och häckar och inte ett klövdjur har gästat mig på 13 år! Nu har jag en riktig 'hemlig' trädgård;)
  Jag älskar djur - även dessa 'huliganer' och för att slippa 'hata' dem är det underbart när jag får beundra denm bakom häckar och staket!

  HA EN RIKTIGT FIN FORTSÄTTNING PÅ JULEN OCH JAG HÅLLER TUMMARNA FÖR BÅDE KAMERAN OCH FÖR DINA BUSKAR OCH TRÄD SÅ ATT DE KLARAR SIG!
  /aNJA

  SvaraRadera
  Svar
  1. ps
   Förlåt alla stav-/skrivfel! Synd att det inte går att redigera. Men, jag tror att du är så 'begåvad'att du kan läsa min kommentar trots felen;)!
   ds

   Radera
 13. Stackare! Förstår att du klagar, det har du allt rätt till. Hoppas att dina perenner klarar sig och att du fick lite julefrid.
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 14. Prova sätta upp elstängsel, ganska högt. Har funkat hos mej åtm till nu, peppar peppar....

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.