tisdag 25 december 2012

Julstjärna

Euphorbia pulcherrima 

Julstjärnan hör julen till, kanske den har blivit julens blomma nummer ett.
Blomsteraffärer och snabbköp dukar upp hyllor eller bord med dessa röda blommor (egentligen röda högblad) nu i juletid, de är fina och har liksom alltid funnits när jag firat jul, så jag har svårt att föreställa mig att denna växt ändå är en av julens nyaste blommor.
För länge sedan var det julbegonian som var nummer ett försäljningsmässigt sett, men den har nu petats ned åtskilliga pinnhål. Jag själv har svårt att förknippa en begonia med julen, men julstjärnan däremot är ju en blomma som för mig uteslutande bara hör julen till.

Jag har de senaste veckorna tänkt köpa hem en julstjärna, men det har varit för kallt utomhus för att det skulle varit mödan värt att frakta hem en sådan växt. Julstjärnan är nämligen väldigt känslig för kyla, jag hörde att de kan dö om de utsätts för temperaturer under 12º C.
Oddsen att lyckas frakta hem en om än väl inslagen julstjärna, och som överlever en resa hem från butiken i vinterkylan, är ju inte så höga. En gång hade jag den väl inslagna julstjärnan innanför jackan för att den skulle slippa vinter kylan, men vad hjälpte det, den vissnade ändå efter någon timme.

De år vi lyckats med att frakta hem en julstjärna vid liv så dör de oftast ganska snabbt ändå. Julstjärnan trivs bäst med en ljus och varm plats, dessutom vill de ha vatten och näring regelbundet, bara tanken på att torka får den att sloka. Blir det å andra sidan för blött i jorden så dör den också.
Nej, julstjärnan är en kinkig exot som inte trivs i det ökenklimat som våra krukväxter tagit för det normala här i livet. Ändå så vill jag ha en sådan nu när det är jul.


Julstjärnor i butiken.

Kanske det bara är jag som snabbt lyckas ha ihjäl denna växt hemma eller under resan hem från butiken, i år hade jag tänkt att köpa hem en julstjärna när det blir varmare utomhus, men här det har bara blivit kallare för varje vecka som gått. De senaste dagarna har bjudit på bistra temperaturer kallare än -30º C.
Så någon julstjärna har inte fått följa med hem från butiken denna jul. Inte än i alla fall

Ha en fortsatt fin jul, hoppas du får tid att läsa bland alla de olika bloggar som finns, jag har några av dessa på min egen blogglista lite längre ned på sidan, eller varför inte börja blogga själv nu om du får lite tid över och gillar att skriva.
Tryck då bara på "Skapa en blogg" högst uppe till höger, och du är snabbt igång.
Alla har något att berätta.

3 kommentarer:

 1. Ja, Julstjärnor kan vara lite knepiga att köpa då det är så här kallt.
  Bäst är att köpa dom så tidigt dom kommer till affären fast det bara är slutet av november.
  Men naturligtvis så passar inte det alltid och man måste vänta.
  Ett tips är att låta bilen vara varm,kanske någon kan sitta o vänta på tomgån medan du rusar in och handlar. Välja en planta som fortfarande har lite knoppar outslagna, slå in den med mängder av papper, spring ut till bilen och far sedan direkt hem.
  Låt paketet stå oöppnat i några timmar. Rummets temperatur ska nå fram till blomman genom allt papper. Då man sedan plockar fram sin vackra Julsträrna se till att den inte utsätts för drag från något håll.
  Då du nu har gjort allt det här så håller jag tummarna för att det ska fungera och din Julstjärna ska behålla sina blad :=)

  Önskar dig och familjen en fin fortsättning på julhelgen!

  SvaraRadera
 2. Gillar också julstjärnor, men gillar inte att de ofta är så hårt hormonbehandlade för att hålla sig korta och knubbiga. Så av miljömuppig stoiskhet har jag faktiskt hållit mig i år. Det lär ju finnas mer miljövänliga julstjärnor också, tror plantagen skröt lite med att deras julstjärnor var hormonfria.
  God fortsättning!

  SvaraRadera
 3. Hans, Just want you to know that I got the seeds today. Thanks much. Maybe this time I will get them to grow! Sure hope they do. You will be the first to know. Thanks so much. Jack

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.