fredag 2 september 2011

Arboretumparken, Torneå


Vi bor relativt nära Finland. Vår närmaste finska stad är Torneå.
Där finns en arboretumpark som jag besökte förut i sommar. Här visar jag några bilder därifrån.


Att en stund få vandra runt i parken och se alla växter är avkopplande och inspirerande. 


Hela området har mycket prydliga gångvägar och vissa av dem slingrar sig fram genom parken.


Andra är spikraka.
Jag vet inget om hur länge parken funnits här, jag saknade en guide som kunde berätta om hur det kan komma sig att en sådan park finns i Torneå.

Mot söder avgränsas parken av en liten å. Jag gick över den lilla bro som finns och kom in i skogen bakom parken...


Bortanför den lilla bron finns en trappa upp till själva skogen, jag hade först inte tänkt att gå in i skogen, men gjorde det ändå och det var tur för i skogen fanns dessa fina annorlunda granar...


Vad är detta för granar? Helt underbara är de iallafall. Kan de heta Pelargran?

En annan gran hade dessa hängande grenar.
Kanske är denna skogsliknande del av Arboretumparken den äldre delen som bara hamnat på sidan om den nyare anlagda parken?
Tyvärr så var växterna i skogsdelen inte lika bra uppmärkta som alla växter i övriga parken. Ett Arboretum skall väl vara en samling av olika träd, i parkens stora nyare del saknade jag just träd, där finns mycket perenna växter men få för växtzonen ovanliga träd, eller har jag bara missat dem?

En Havtornbuske hade tagit trädliknande former där den växer högst uppe på en kulle, vid en liten bro i parkens nyare del.Att med bara några bilder försöka beskriva och visa den mycket innehållsrika Arboretumparken är förstås omöjligt, men kanske detta inlägg mer får fungera som tips på en fin park där du själv kan göra ett besök om du skulle resa till Torneå någon gång.


Mina alltför begränsade kunskaper i det finska språket gjorde sig påminda när jag gick omkring i parken. Förutom växternas latiska namn fanns växtnamnen bara angivna på finska. Att som svensk gå omkring ett stenkast in på den finska sidan och inte begripa något av den information som finns där i parken är märkligt. Närheten till Sverige märks inte alls av i parken. Hade det varit för mycket begärt att önska tvåspråkig information så även jag hade kunnat lära mer om de växter som finns där? Nu blev det istället till att fotografera namnskyltar vid växter som fångade mitt intresse, som här en fin Allium.
Sedan kunde jag kolla upp växterna utifrån de latinska namnen.

Allium sikkimese
För att hitta till Arboretumparken från Haparanda så kör du E4 vidare förbi Ikea och in i Finland, passerar Torneå stad och kör över bron över Torneå älv.
Fortsätt rakt fram längs E4.an som på andra sidan älven övergår till väg E8, mot Kemi, sväng höger i tredje rondellen och höger igen i andra korsning till området Kalliopudas. Direkt du kommer in bland bebyggelse igen så ska du svänga vänster, kör sedan rakt fram ett 50-tal meter så finns parkeringen till Arboretumparken på gatans vänstra sida.

Här är en länk så du kan läsa mer om Arboretumparken,

http://www.haparandatornio.com/Horisontellmeny/Se/Tradgard/Arboretumparken.html


Till sist, ännu ett tips om du är i Torneå mitt i sommaren,


Barnens höjdpunkt vid besök i Torneå är den lekpark/trafikpark med trampbilar som håller öppet i semestertider, där är det gratis att låna en trampbil och åka runt på de små vägarna så länge barnen ( och Ikea besök-sugna föräldrar) har lust att spendera sin tid där.
För att enkelt hitta dit, kör mot vattentornet vid kyrkan i Torneå, när du passerat det så finns Trafikparken med trampbilar på vänster sida.
Tyvärr är all information endast på finska även här, men den trevliga personalen förklarar så gott de kan på engelska eller knagglig svenska om du som inte behärskar det finska språket önskar någon speciell information.

Barnens favorit!

4 kommentarer:

 1. Fina bilder från Tornios arboretum.
  Det är några år sedan jag var dit och fotade Pelargranen i skogen. Tror den är fotad av alla som besöker parken bara för att den är sååå annorlunda och vacker.
  Önskar dig en härlig helg!

  SvaraRadera
 2. Hej Hans,
  Att jag inte hittat din blogg tidigare. Här finns verkligen mycket att läsa. Kul att du också skriver om vilda växter, något som ligger mig själv varm om hjärat och som jag också gärna skriver om på min blogg.
  Ska ta en extra titt på Allium sikkimese. Vi har en ny trädgård i Bergslagenpå gränsen till zon 5. Det kan ju inte konkurrera mot din odlingzon, men mina egna erfarenheter kommer tidigare från zon 2 och 3, och därför spanar jag lite extra efter tips och ideer om härdiga växter för vår trädgård i Bergslagen.
  Många hälsningar
  Kristina

  SvaraRadera
 3. Hans, It is a rainy and humid evening. Good time to check in with your Blog and others I am following. Thanks for the tour of Tornio park. I will agree with you that it is too bad that the signs, etc. and information there was not also in your language. Seems strange to me when you think that the purpose of a garden is to enjoy and inform. If I were you I would tell the office people there they would have more appreciation for their gardens around the world if more people could understand the beauty. And also, that people like me who visit your Blog would appreciate places like Tornio if you were better able to talk about your visit. I think that garden has failed a lot of people. Jack

  SvaraRadera
 4. Jag har också varit i det arboretumetet, såg en hel del massa fina växter där som sedan inhandlades:) Om du vill kan du säkert få frön av mig till allium sikkimense..om jag får några:)
  Ha det gott!!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.