lördag 13 juli 2013

Örträskrosen

Rosa sp.'Örträsk'

Förra veckans besök vid Lapplands kulturbotaniska trädgård på Gammplatsen i Lycksele gav mig en ny växtfavorit, Örträskrosen Rosa sp.'Örträsk'.

Jag hade förut bara läst om denna ros som vuxit i en trädgård i byn Örträsk i Lyckseletrakten, men jag hade aldrig förut sett den i verkligheten.
Den växte ursprungligen i en trädgård som kom i vägen för ett vägbygge, men räddades av en kvinna som insåg att detta var en unik ros, en korsning som inte fanns någon annanstans.
Rosen spreds med roskott till andra trädgårdar i området, och blev känd sedan den kommit till POM.s  kännedom vid en inventering i landet.

Örträskrosen blommar fint hos Astrant plant.


Jag funderade på hur jag själv skulle kunna köpa en Örträskros, då denna ros inte är lika vanlig i handelsträdgårdar som vad parkrosor är.
Då kom jag på att jag läst om ett projekt som startades av Hushållningssällskapet i Norrbotten där syftet var att stödja små handelsträdgårdar i länet genom att ge förutsättningar för dessa att starta egen produktion av några växter, örträskrosen är en av de växter som ingår i det projektet.

En av mina favorit handelsträdgårdar, Astrant plant i Norrfjärden utanför Piteå är med i projektet, och gårdagens besök där innebar lycka då jag köpte mig en egen örträskros.
Hos Astrant plant hade rosen namnet 'Örteliusrosen'

Örteliusrosen tillsammans med en 'Therese Bugnet' och ett rotskott av en Havtornsbuske med ursprung från Virtyssland.

Örträskrosen blir ungefär två meter hög och sprider sig kraftigt med rotskott, så den kan inte få en plats i någon av rabatterna, utan ska få växa mer fritt.

När den sedan tagit fart kanske även vi kan sprida denna ros vidare till andra trädgårdar genom att ge bort små rotskott.

Ha en toppendag, nu ska jag gå ut och plantera gårdagens nya växter.

Hos norska bloggen Moseplassen kan man nu lägga in sin egen favoritros, jag har lagt in örträskrosen, vilken är din favoritros?

15 kommentarer:

 1. Den er så fin og har en vaker rosa farge.
  God sommerdag fra Marit.

  SvaraRadera
 2. Fin rose med spennende historie!

  SvaraRadera
 3. Spennende historie om en vakker rose!

  SvaraRadera
 4. En vacker Ros men.... jag är sååå rädd för spridare av rotskott

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 5. Kul att läsa om Örträskrosen. Hoppas du blir nöjd med dina rosinköp. Rossystrarna Bugnet tillhör mina absoluta rosfavoriter. De fryser aldrig ner, blommar hela säsongen, doftar engelsk ros - ja, de är perfekta.

  SvaraRadera
 6. Så kul! Du har alltid något intressant och roligt att berätta kring dina växter, det gör din blogg så rolig att läsa. Ska bli kul att se hur Örträskrosen gillar läget, det gör den säkert!

  SvaraRadera
 7. det låter spännande att kunna sprida en ros i sin hembygd, med en historia också. Pom är bra tycker jag.
  ha en fin sommar och lycka till med rosen
  Kram Meta

  SvaraRadera
 8. Jag var också på Kulturbotan i Lycksele förra veckan :) .....den är verkligen vacker Örträskrosen. Blir kanske nästa investering nu när jag vet vart den finns att köpa.

  Trevlig och inspirerande blogg!

  ///Maria

  SvaraRadera
 9. Den rosen har jag bara hört talas om.
  Så roligt att du fått tag i en och hoppas att den kommer att trivas riktigt bra hos er.
  Spännande att läsa om den.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 10. Den är fin! Jag gillar de gamla rosorna mycket bättre än de nya. En stor fördel är att man kan placera de äldre lite vildare till och slippa reta sig på rotskotten.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 11. Fantastiskt fin färg och form på rosen du visar!

  Ha en fortsatt god sommar!
  /Ruben

  SvaraRadera
 12. Heisann!

  Spadde opp to villskuddroser nettopp. Kan jeg plante nye historiske roser på samme sted, umiddelbart? Noen sier det ikke er å anbefale før etter tre år!
  Det var gammeldagse roser som har fått rotskudd av villroser. Jeg trodde ikke historiske roser er poda! Tar jeg feil?
  Hva anbefaler du som er herdig for vinterkulda?
  Vil du være med på sommerens Blogger´s Sunday Walk fk. Mer infor på bloggen min. Ha en fin kveld;:OD)

  SvaraRadera
 13. Örträskrosen vore väldigt rolig att ha eftersom det är min pappas hembygd. Säljer du rotskott? Vi bor i Ale, strax söder om dig alltså. Har precis hittat till din sida, men ahr läst dina trevliga inlägg i tidningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tyvärr inga rotskott än från min planta, men kanske Astrant Plant i Norrfjärden ännu har kvar sådana rosor till försäljning.
   Kul att du hittat hit till min blogg!

   Radera
 14. Jag bor Örträsk sen 9 år tillbaka. Huset är sen 1909 och endast Örträskrosen fanns på tomten. Rena jungeln i övrigt. Den växer otroligt med hur många rotskott som helst. Ena busken är 2,7 m hög.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.