lördag 18 juni 2016

Trädgårdsmästarens anteckningar

Norstedts förlag, Stockholm 2016
"En odlares framgångar och misslyckanden."

Tänk dig en trädgårdsmästares egna anteckningar om sin trädgård, en trädgårdsdagbok tillsammans med några nedskrivna recept och sparade vackra bilder på växter som urklippta från tidningar och fröpåsar.
Sedan läggs allt detta in i en trädgårdsbok som beskriver vad som händer i trädgården månad för månad under ett års tid, och där beskrivs även olika växter på ett pedagogiskt sätt.
Allt detta tillsammans blir boken' Trädgårdsmästarens anteckningar' av André Strömqvist.

Några små hemligheter och små knep som trädgårdsmästaren delar med sig av...

Trädgårdsmästaren skriver på ett ställe att han är en trädgårdsmissbrukare, men att han numera har ett mer sansat förhållningssätt till sitt trädgårdsintresse och till i sin iver att odla. Det får mig att le lite. Lugnat ned sig? Denne trädgårdsmästare? Hur är det möjligt?

Denne passionerade och av sin iver drivna trädgårdsmästare?
Möjligtvis har han nu provat på att odla vissa växter och är nöjd med det, men växter finns det tusentals av, och det finns säkert många han inte hunnit prova att odla förr. I hans tanke finns nog trädgården alltid kvar, och nu har han skrivit ned de erfarenheter han tidigare lärt sig, den kunskap som han samlat på sig har nu blivit till en bok.

Hela boken utstrålar intresse och engagemang för odlandet i sin trädgård, och om trädgårdsmästaren nu har lugnat ned sig, hur passionerad var han inte förr i sitt samlande av frön och växter till sin egen trädgård?


Ingående och kärleksfullt presenteras så även många av trädgårdsmästarens egna favoritväxter, och allt som vår trädgårdsmästare lärt om dem har han också skrivit ned.
Flera sorter och varianter presenteras, och även dess ursprung och plats i trädgårdshistorien.

Trädgårdsmästaren vet allt om narcisser och om hur man får dem att bli långlivade i den egna trädgården.



Lite varstans i boken har trädgårdsmästaren lagt till små egna handskrivna anteckningar om sådant som kanske glömdes när boken skrevs, men som ger boken liv och en känsla av patina, trots att den är ny.


I en beskrivning om hur man driver fram julens blommor, så hittar vi ett sparat recept som liksom ett bokmärke lades in i boken en gång. Underbart!


Den här trädgårdsboken är en hyllning till odlandet och det genuina intresse för växter, här hittar vi inga trender, inget modernt 'lull' som liksom kan bli omodernt om tio år.

Ändå känns boken väldigt trendkänslig och liksom skriven för vår egen tid.
Boken tar avstamp i det hållbara odlandet och det naturliga kretsloppet genomsyrar hela boken.

Några betraktelser om livet i trädgården, berättelsen om den första hybriden, en svärmare som flyger förbi i den tidiga höstkvällen, juldekorationer i trädgården med ursvenska traditioner, fina citat, beskrivning på hur man tar sticklingar och förökar krukväxter, tips och råd, några fler recept och tankar om kretslopp, bakterier och mycket mer.


Men när levde och verkade denne trädgårdsmästare? För 50 år sedan eller mer?
Eller kanske trädgårdsmästaren är som mest aktiv just nu?

Kanske svaret på den frågan finns i betraktarens ögon?


De till synes gamla anteckningarna från trädgårdsmästaren själv finns utspridda i hela boken, och har en patina av maskinskriven text, han var ordentlig då han satt på sin kammare, och dokumenterade sin kunskap om sitt odlande.

Tänk om trädgårdsmästarens anteckningar legat kvar i sin byrålåda, och förblivit bortglömda utan att vi andra fått chansen att läsa och lära? Hemska tanke!


Trädgårdsmästaren hade skrivit att han sett vitsippan blomma den 19 mars, det skulle en pitebo ha gillat, men hade nog sagt att det var 'gode' tidigt för det.
Även i slutet av mars ligger snön kvar djup och tung här i Norrbotten, men vi hinner ifatt sedan med sommarens ljusa nätter.

Kanske är trädgårdsmästarens  tips om när på året man ska förbereda sin trädgård, så frön och bruka jorden lite missvisande för oss som odlar längst i norr, men vi är ju ganska vana att översätta sådana råd till en tid som bättre passar för odlande i norr.


Trädgårdsmästarens anteckningar har redan hyllats av många andra, och jag kan bara stämma in i deras hyllningskör. Boken har nu kommit för att stanna bland den svenska trädgårdslitteraturen, och med Trädgårdsmästarens anteckningar har jag nu fått en riktig trädgårdsbok att älska, lära av och romantiskt drömma mig bort med.
För vem behöver inte drömma sig bort från den egna trädgårdens ogräs och regn?


Trädgårdsmästarens anteckningar är en vacker bok.


André Strömqvist hemsida hittar du här.



(Fotografering från boken med tillstånd av författaren.)

Hamnar du här nere då du öppnar sidan?
Skrolla upp!

4 kommentarer:

  1. Tack för ett fint tips, och en fantastiskt bra blogg! Det ser ut att bli en bok till i min överfyllda hylla med trädgårdslittratur.

    SvaraRadera
  2. I have kept notes on my garden now for fifteen years. LOTS Of NOTES. I refer back to them from time to time to see what I should be expecting to "emerge" next as the days move forward. It is a very detailed log and has been useful over the years. Maybe I should publish it jajajaj. JC

    SvaraRadera
  3. Ja efter den fantastiska recensionen måste jag ju bara dåna iväg och köpa boken! Om jag inte tar fel så är det den André som till för helt nyligen stod bakom Handboken i AoT? En ung man i sina bästa år!
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stämmer Laila, det är den André. Nu har jag lagt till en länk till hans hemsida här ovan.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.