fredag 20 januari 2012

Jungfru Marie nycklar

Dactylorhiza maculata

Inte långt från vår trädgård blommar denna orkidé. Jag är inte helt säker på om det är Jungfru Marie nycklar ssp. maculata, eller underarten Skogsnycklar ssp. fuchsii. Dessa två orkidéer är mycket lika varandra, men Skogsnycklar växer på kalkrik mark och det har vi inte här, så därför så tror jag detta är Jungfru Marie nycklar.
De växer på kanten av en myr, så det är ständigt fuktig mark där.
De har valt en plats som är ljus och öppen, kanske de föredrar sol framför den djupa skugga som annars råder i skogen.
Skogen här bredvid känns då i försommartid lite innehållsfattig. Förutom den skira grönska som då råder finns inte mycket annat att se där vid myrkanten, därför ger dessa orkidéer området en exotisk känsla med sina vackra blommor.
Just här har de en ljus rosa/violett färg, men de kan även vara av en mörkare rosa nyans.

Denna orkidé är relativt vanlig här i landskapet Norrbotten, men jag tror ändå att den är fridlyst, eftersom det är en orkidé.
Hur som helst så är de vackrast där de växer vid myrens kant, inte ska en liten näpen blomma som denna behöva tävla om uppmärksamhet i någons trädgård där den försvinner bland rosor och andra stora färgglada blomster. Dessutom ställer denna växt så speciella krav på platsen där den skall växa att den redan själv har valt sin plats med omsorg.


Helt plötsligt och en aning överraskande så blommade en sådan orkidé på blomsterängen vid vårt växthus sommaren 2012.
Jag trodde att den platsen var för torr för en sådan, men den regniga hösten året före kanske fick något frö att gro där.
Den blommade så fint men har aldrig visat sig sedan dess.


6 kommentarer:

  1. Jag har den i trädgården , en utan prickar på bladen och en annan som jag tror är vit:) Fått dem av en som driver upp orkider från frön...
    Fast jag har svårt att förstå att de är fridlysta för här växer dom i många diken, och även i diken som slås...
    Ha en underbar lördag!!

    SvaraRadera
  2. Skillnader enl min "Mossberg": Jungfru Marie nycklar nedersta bladet spetsigt, trefllikig läpp med liten mittflilk. Skogsmycklar nedre blad med trubbig, rundad spets. Läpp med stor mittflik.
    Känns för mig som om man borde ha tillgång till båda sorterna nära varandra för att ligga på knämed förstoringsglaset och det är väl ogörligt när ena sorten är vanlig i hela landet, den andra tämligen sällsynt

    SvaraRadera
  3. Vill också ge dig en eloge för alla dina skriverier, du verkar otroligt kunnig och intresserad och tar reda på ALLT om växten du för stunden skriver om! Hur hinner och orkar du med allt?

    Återgår till orkideerna: Gotland är ju känt för sin rikedom på sådana, men enligt kunnigt follk finns här en mängd hybrider, så det är inte lätt att sätta rätt namn om man försöker. På min skogstomt finns grönvit nattviol (doftar inte, tyvärr) och de senaste två åren har två 'barn' till den blommat. Men då har det bara funnits blad på 'mammas' plats. De första åren blommade också en Jungfru Marie (?), men den hittar jan inte längre. Däremot behöver jag inte cykla långt förrän jag kan gå i hav av många olika sorters orkideer under 2-3 månaders tid.

    SvaraRadera
  4. Hej Berit.
    Kul att du har sådana orkidéer i din fina trädgård, jag har ingen aning om dessa är fridlysta, en släkting såg så nervös ut en gång för länge sedan då vi plockat en och hade i vas, för hon trodde att de var fridlysta.

    Hej Anna-Stina.
    Tack för information om dessa orkidéer och tack för dina snälla ord.
    Det kanske är så att man hinner med en del av sådant som man tycker är roligt.

    SvaraRadera
  5. Hej. Vad kul med lite orkidé-snack! Jag har läst någon stans att ALLA orkidéer i Sverige är fridlysta. Själva har vi Jungfru Marie i Bergslagen och det lär vara en av de få orkidéerna (har jag också läst) som kan fördra surare jord. Hos oss har det spridigt sig de som står lite ljusare och soligt är också ljusare i färgen än de som slagit sig ner på en skuggigare plats. Någon liten nattviol har vi också.
    Ha det så gott
    Kristina

    SvaraRadera
  6. De finns i Mockträsk också. En sort växer i ett lite lummigt skogsparti nära vägen. Bladen är gröna utan fläckar. De är nog borta nu för vägverket har grävt generösa diken vid omläggning av vägen. En annan växer nära sjön. Den har fläckiga blad och är mer lågvuxen./ Mvh Therese

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.