onsdag 11 september 2013

Favorit i september.Det är inte det lättaste att bara välja en enda favoritväxt i vår trädgård denna månad, men mitt val blir en växt som håller kvar sommarens skira spröda plymer trots att det nu är höst på riktigt här.

Mitt val blir bergsknäa Polygonum montanum


Det är nu som bergsknäan är som vackrast, den är nu fullt utväxt och de många små gräddvita blommorna ger hela växten ett gracilt växtsätt helt olikt andra växter i vår trädgård.
Vår bergsknäa är en av de mest svårfotograferade växter som vi har i vår trädgård, hur jag än försöker så blir det inte riktigt bra, bilderna kan inte riktigt förmedla det jag vill visa. Konstigt.

De flesta andra växter har ju gett upp för i år och bleknar för var dag som går, men bergsknäan står ännu stolt i sommarskrud.

När frosten kommer på riktigt (lite frost tål den utan att skadas) så falnar sommarkänslan och hela växten vissnar, men de kraftiga stjälkarna står sedan kvar fram till snön faller och trycker dem sönder och samman.

Bergsknäa och Hängstarr, också det en riktig favorit.

För att läsa om andra bloggares favoritväxter nu i september,
 kika in hos Anna Vattenkannas Trädgårdsblogg.


8 kommentarer:

 1. Ja, den är fin med alla sina vita små blommor som tillsammans bildar ett vitt moln.
  Bra val tycker jag.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Jag den är fin den. Brukade plocka in den i buketter.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 3. Den hade jag aldrig hört talas om. Så vacker den är med sina skira blommor. Bilden på Bergsknäan och Hängstarren mot den svarta bakgrunden är jättevacker.

  SvaraRadera
 4. Super flot...meget enkel og lækker plante

  SvaraRadera
 5. Hei! Endelig vet jeg hva den planta heter. Har hatt den i flere år som navnløs. Den kom opprinnelig fra Finland som en liten plante. Og seinere har jeg fått en avlegger av den.
  Jeg deler den av og til om våren. (Den har utrolig rare røtter.) Nå bruker jeg den som solitær og som en slags svevende hekk foran syrinene. Den er et blikkfang i hagen og er en av favorittene store deler av sommeren. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 6. Vilken skir växt.
  Den har jag inte.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 7. Så läcker! Den kände jag inte till sedan tidigare, alltid kul att få lära sig nya växter!

  SvaraRadera
 8. Fin, har aldrig sett förut. DEt blir till att skriva ner ... :)
  Tjingeling

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.