tisdag 23 juli 2013

Prästkrage


En av våra rabatter har intagits av prästkrage, de är omöjliga att bli av med, för de växer i skydd av min fru.
Hon älskar dessa blommor, och visst är de vackra, inte många andra blommor utstrålar högsommar som vad prästkragen gör.
Men jag funderar på hur jag ska bli av med dessa från rabatten.
Jag tycker nog ändå att prästkrage gör sig bäst i naturen, där är de riktigt vackra, speciellt när de blommar tätt tillsammans.

Jag vet inte riktigt vart alla dessa prästkragar kommer ifrån, men en gång för många år sedan hade vi en dubbel variant av prästkrage där, kan det vara den som spridit sina frön, som nu blommar med enkla blommor?
Prästkrage trivs som sagt utomordentligt i rabatterna, vår dotter hittade en prästkrage i en mindre välskött rabatt som uppnått en höjd av 105 centimeter förra året.
Det var den högsta prästkrage som jag sett, betydligt högre än den låga prästkrage vi köpt och planterat in där vid alla 'ogräs prästkragar'. Där borde den väl trivas tänkte jag, men vad hjälpte det?
Den nya låga klarade inte vintern här.

Låg prästkrage, ett minne blott.

Jag får trösta mig med alla andra prästkragar som blommar i rabatten och som utstrålar högsommar.

8 kommentarer:

 1. Jag brukar, med vett och vilje, låta några prästkragar bosätta sig i rabatten, men jag går då och då och tar bort "fröhusen" innan de hinner sprida ut fröna. Visst är prästkragar även fina i rabatter, så på den här punkten bör du nog lyssna på din fru! ;-) (Men kanske inte annars, så mycket)! ;-)

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Prästkrage är nog den somrigaste blomman av alla..för mig får den gärna bo där den trivs! Men, tillsammans med blåklint och vallmo är den nog allra finast : )
  /Cika

  SvaraRadera
 3. Otroligt fin bild med ljuset, din första bild här!
  Oj, jag gillar prästkagar...

  SvaraRadera
 4. Vilken vacker bild där det finns mängder av blommande Prästkragar.
  Det är en riktig sommarblomma som man som ung satt och drog bort kronbladen och sa, älskar, älskar inte, älskar.....

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 5. Prästkragar är verkligen sommar! Hos mina föräldrar spred de sig också i massor. Varje år tyckte de, att nu måste vi nog försöka ta bort dem. Men när de sen blommade så var det så underbart att de fick helt enkelt vara kvar. Idag har de dock försvunnit och jag måste säga att jag saknar deras sommarglans...

  Må så gott
  Milla

  SvaraRadera
 6. Jag har heller inte klarat de andra prästkragarna medans de vanliga också finns i mina rabatter eftersom jag med tycker om dem, ibland blir det för mycket och då storrensar jag men de kommer alltid tillbaka, har nu tänkt att de kan få växa bakom min lada istället:)

  SvaraRadera
 7. The first photo on your posting today is excellent. Love the way the sun shines just a little through the blooms. Great. JC

  SvaraRadera
 8. Du har då en klok fru! God smak har hon också. :-)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.