lördag 1 oktober 2011

Varm höst och det svenska köldrekordet.


Det är oktober och september månad har just passerat.
September 2011 skulle visa sig bli rekordvarm här i norr. Vi har visserligen haft nattfrost, men det är bara två nätter som varit så kalla, övriga nätter i september har varit milda och varma för årstiden.
Det har även regnat som aldrig förr, jag vet inte att det regnat så mycket något annat år.
Än står den lägst liggande delen av trädgården i vatten.
Jag har planterat fukt älskande perenner där, hoppas att de klarar att stå i vatten en tid innan regnvattnet rinner undan. Vad händer om kylan kommer när allt vatten ligger kvar?
Men det är som sagt varmt för årstiden ännu.
Kanske att trädgårdens träd med sydligare gener hinner förbereda sig inför vintern i år, när kylan slår till brutalt med hård nattfrost innan de vuxit färdigt för säsongen, så fryser de ofta tillbaka och får börja om från början igen året efteråt.


Om det är varmt nu så vill jag visa att det inte alltid har varit så här varmt här denna årstid.
Vår trädgård finns i byn Brännberg, och här har vi faktiskt Sverigerekord när det gäller kyla i september månad.
Den 29 september 1939 var det - 15,2º C här i Brännberg.
Burr! Snacka om nattfrost!
Inte undra på att våra gamla björkar tappat alla löv sedan länge och förberett sig inför vintern, de kanske kommer ihåg hur kalla höstarna kan vara här...
I natt har det varit nattfrost igen, med nästan tre minusgrader. Inget om man jämför med det gamla rekordet förstås. Oktober börjar kyligt här.

Från januari 1999 så har Karesuando det svenska köldrekordet den månaden,
med hela -49 º C, här i Brännberg hade vi då "bara" -46,4 º C.
Att förklara den kylan går bara att likna vid att befinna sig ute i rymden, det kändes som att atmosfären saknades runt jorden den dagen.
Alla ljuden utomhus hördes så mycket bättre då, det fanns ingen fukt i luften som hindrade ljuden från att nå fram. Det var läskigt, och läskigast av allt var att man faktiskt kan frysa ihjäl av sådan kyla.
Det absoluta svenska köldrekordet hittills står Vuoggatjolme för med -52,6º C, enligt listan ovan.
Inte undra på att folk hade kallortstillägg förr. Varför togs det bort?

Det är tur att vi i Brännberg inte står för det svenska köldrekordet under någon av sommarmånaderna, för vi är väl alla överens om att september är en höstmånad. (även om det ser ut som om september har kvar sommarflor hos er i söder)
När jag tänker på den kyla som med all sannolikhet snart kommer så känner jag att jag idag skall ta vara på den varma höstdagen och njuta av de vackra höstlöven medan de fortfarande finns kvar på träden.
Ha en fin dag alla ni.


2 kommentarer:

  1. Vi har inte haft någon frost ..än.Men regn så det förslår , såg att det har varit blötaste september på 71 år så då kan man förstå sjön som ligger kvar på gräsmattan. Tack och lov har det som varit i rabatterna sjunkit efter nu.
    Ha det gott!!

    SvaraRadera
  2. Burr... Det var kalla fakta du bjuder på ;-) Här har det ännu inte varit några frostnätter i år men i går var det säkert någon form av värmerekord för oktober. Tack för din snälla kommentar på min blogg. Ha en skön söndag.// Peter

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.