torsdag 13 oktober 2011

Växthuset är stängt för säsongen.


Efter den frostigt kalla natten i helgen så tömde och stängde jag så växthuset i söndags.
Förut om åren har denna dag varit fylld av stort vemod men i år känner jag samtidigt lättnad över att ha hunnit färdigt med detta arbete innan nattfrosten blir för svår.
När växthuset var nybyggt så testade jag hur mycket kyla som det kunde motstå, och gränsen gick vid -12º C, för då frös det genom trots att värmen var på för fullt därinne.
I år så stänger jag nu fastän det 'bara' varit -7º C.
Säsongen är ju ändå slut nu och skulle det bli strömavbrott någon natt så kan så mycket av våra ömtåliga växter förstöras, av de som funnit sin fristad där inne under den kalla hösten.


Före jag tömde växthuset så fanns det inte mycket utrymme kvar därinne.Fuchior blommade så fint, de har repat sig efter nästan frostnatten som var mellan 11 och 12 augusti.
Då fick dessa vita blommor bruna sorgkanter.
Nu ser de åter ut som små ballerinor som dansar fram, och nu ställer vi alltså undan dem...Ett av fikonträden har stora löv. Tänk om man hade kunnat ha dessa kvar lite längre till, men när nätterna blir för kalla så känns det verkligen som att "elda för kråkorna" genom att ha värmen igång i växthuset.
Även om fikonträden inte tar någon skada av viss frost så finns det mycket annat som skulle ta stor skada.
Det var dags att flytta ut alla växter.Jag mellanlandade alla krukor utomhus på väg in mot potatiskällaren.
Här sorterade jag dem för att lättare kunna ta in de växter som vill övervintra svalt och torrt först, så de hamnar längst in på källarens hyllor.
Växter som Kaphyacint, Dahlia och Afrikas blå lilja skulle ruttna om jag vattnade dem i den svala källaren, samtidigt som andra växter skulle torka ihjäl utan att då och då få lite vatten under den långa vintern i källarens svala mörker.


Som ni ser på bilderna så har trängseln från växthuset bara flyttat ned i potatiskällaren nu och även ökat, eftersom utrymmet i källaren är mycket mindre än i växthuset.
Fikonträden är nu snart för höga och för stora för att rymmas i källaren, (de skulle behövt gångjärn så de kunde fällas ihop,) nu böjer jag dem försiktigt under taket istället. Än så länge går det bra att göra så.

Tack för i år små exoter, sov gott i vinter.
Vi väcker Er igen i april.

5 kommentarer:

 1. Huvaligen vad kallt redan...

  SvaraRadera
 2. Fint växthus! Du har många växter att övervintra, bra med en källare även om det är mycket som ska samsas om utrymme!
  /Cika

  SvaraRadera
 3. Ja, det är lite vemodigt då tiden är inne för att plocka in växterna till sval vintersömn.
  Jösses, vad trångt det var i växthuset, du har gott om växter att ta hand om :=)
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 4. Det var ett fint växthus med ett spännande innehåll. Hösten är väl alltid lite vemodig men samtidigt är det skönt att få komma in i ett lite lugnare skede.

  SvaraRadera
 5. it must be a challenge to keep your plants survive during the cold, long witner months. i truly hope they will survive ok.
  your "ballerinas" is cute ☺
  here today, we have lots of heavy rain and dark sky all day.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.