fredag 31 december 2010

Kungslilja


Lilium regale


Att odla liljor i kallt klimat är oftast inte något större problem, det gäller ibland även Kungslilja som planteras som lök tidigt på säsongen eller i slutet av augusti.
Men helt lätt är det ändå inte att lyckas hålla denna lilja vid liv någon längre tid i trädgården. Den blommar fint första året för att sedan liksom tappa kraft. Något saknas den.

Det måste ha varit en fantastisk upplevelse för Ernest Henry Wilson som upptäckte kungsliljan under en växtjägar resa 1903. Han återvände dit 1910 för att samla lökar.
Karin Berglund beskriver denna händelse med poetiska ord i sin bok "Din trädgård", Hon skriver;

"Efter mer än trettio mil och tjugotvå dagars vandring med karavan och vägvisare, bärare och mulor nådde han platsen. Senare beskrev han den så här; "
"Den växer vid vägkanten, i bergskrevor, utmed bäckarna och högt uppe i bergsbranterna. Inte två eller tre eller hundra utan tusentals, ja tiotusentals. Svala morgnar och kvällar är luften fylld av väldoft. Under en kort tid förvandlas denna halvöken till ett sagoland."
" Ibland blir kungsliljan kortlivad i trädgården och kommer dåligt tillbaka. Det är inget att förvåna sig över med tanke på att den som vild bara finns i en enda väderpinad dalgång i bergstrakterna där nordvästra Kina möter sydöstra Tibet."
" En kungslilja som tynar i svenska rabatten kanske helt enkelt längtar hem."

Kungsliljan på bilden ovan blommade ett år efter att jag planterat lökarna ute i rabatten.
Den slog ut sina stora knoppar i slutet av augusti och likt ett fyrverkeri satte den med sin blomning punkt för den odlingssäsongen.
Sedan dess har den varit borta...


2 kommentarer:

  1. Hej Hans!
    Håller med dig om att Kungsliljan är vacker och har en underbar doft. Den är dessutom lätt att fröså. Blommar med sin första klocka redan på tredje året, för att sedan blir större och större...
    Önskar dig ett Gott Slut och ett Gott NYtt Odlingsår 2011!

    SvaraRadera
  2. Hej Helen, jag önskar att jag hade lika gröna fingrar som du. Kanske frösådda kungsliljor klarar sig bättre här än köpta lökar?
    Jag önskar även dig ett Gott Slut och ett Gott Nytt odlingsår 2011, med många nya och spännande projekt. / Hans

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.