tisdag 28 december 2010

Rhododendron


Rhododenron P.M.A. Tigerstedt

Jag har sedan flera år tillbaka försökt att få Rhododendron att överleva här.
Det har inte alltid gått så bra.
Jag har en gång försökt med sorten cunninghams white, den blev kortare och kortare för varje år den fanns kvar. Det sista året hade den ett krypande växtsätt och påminde mest om lingonris, innan den dog ut.
Vanlig parkrhododendron fungerar lite bättre om de skuggas från vårsolen och klarar då av att överleva nätt och jämt. De blommar sällan och bladen är ofta skadade när vintern är över.

För några år sedan köpte jag sorten P. M. A. Tigerstedt som kommer från Finland.
Sorten är framtagen vid Mustila arboretum och är en av de härdigaste rododenron som finns, den har nu överlevt tre vintrar här i Brännberg.
Denna rhododendron skall enligt försök klara ner till -36 grader om den har det rätta läget. 


Jag fjäskar ändå lite för den och täcker den med snö som jag även gör med min parkrhododendron, när det snöat så pass att det går att skotta upp en liten hög över den.
Min Tigerstedt är grön och fin till skillnad från min återstående parkrhododendron .
Jag har planterat den i skydd av vårsolen men jag misstänker att den står för skuggigt då den inte ville blomma i somras. Den behöver kanske få mer sol för att orka bilda blomknoppar?
Rhododendron är ju inte direkt någon exklusiv växt för de flesta i vårt avlånga land men för mig i Brännberg är de det då de inte växer här i trakten. 
Om våren är det lätt att fynda billig rhododendron och de har jag nu börjat ha planterade i urnor vid ytterdörren, där de står gröna och fina och inte berörs av den tidiga nattfrosten i augusti. De brukar härda ut till mitten av oktober.
Det är viktigt att inte ge dessa växter näring senare än juni månad då de gärna fortsätter att växa hela sommaren och när sedan den första nattfrosten kommer så fryser årstillväxten tillbaka om de inte hunnit att förvedas.

       
Rhododenron Catawbiense Grandiflorum

2 kommentarer:

 1. Hej Hans!
  Jösses va kallt ni har det!!!!!
  Här är det -26º, det räcker gott och väl :=)
  Har faktiskt inte en enda Rhododendron!! Vet inte varför... det har bara inte blivit att jag skaffat någon. Min kompis här i byn har flera olika sorter, har ingen aning om vilka men dom växer och frodas.
  Ha ett Gott slut och ett Gott Nytt odlingsår!

  SvaraRadera
 2. Hej Helen, ja vi har lite kallare än er i Piteå men nu på morgonen har det blivit lite varmare. Nu visar termometern på -34. ;)
  Ha en bra dag trots den bistra temperaturen utomhus. Häls. Hans

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.