söndag 20 september 2015

Höstfärger

Smultron

 Vår trädgård är färgad av hösten, som ett sista fyrverkeri innan den långa pausen sprakar nu rött, gult och orange tillsammans med det gröna som finns kvar här och där.

Näverhägg/gulbarkig hägg


Rönn


Vid infarten blommar ännu törnrosas kjortel, trots lätt frost.
Annars så bjuder inte trädgården på någon större blomning längre, några stormhattar dröjer sig kvar, men det är nästan allt.
Nu är det höst här.


Vit ölandstok

Aralia elata i krukaKanske är det ändå vår näverhägg som är höstens finaste träd då den nu börjat övergå i halmgult.

Vit lundsköna
Kommer den vita lundskönan att hinna öppna sina knoppar innan frosten blir för svår om nätterna?
Jag har skyddat den med fiberduk då det varit frost.

Korallkornell
Elefantgräs i kruka


Vippslide


Mandchurisk valnöt
De träd som hunnit börjat visa höstfärger har fattat att det är dags att börja samla krafter inför vintervilan. Det känns bra att en mandchurisk valnöt börjar skifta i gult.

Svartkål


Korgvide

Väl inhägnad bakom hönsnät står vårt nya päronträd 'Olga' som nu (till skillnad från de flesta äppelträden) fått fina höstfärger.
Stackars 'Olga' har inte bara klimatet mot sig, dessutom står hon högt upp på älgarnas önskelista för en smaklig måltid.
Därav hönsnätet, kanske de rackarns älgarna låter bli att äta på trädet om det blir för besvärligt för dem att komma åt grenarna?
Man kan ju hoppas på det.

Päronträdet 'Olga' har sitt ursprung från en plats i Ryssland där det blir riktigt kallt om vintern, men om det räcker för att trädet ska klara en vinter i vår trädgård, ja det återstår att se.
Det känns ändå bra på något sätt att trädet har börjat att förbereda sig för vintern, kanske det klarar sig bättre då?

Päronträdet 'Olga'SkogslönnVår gräsmatta täcks av löv, våra gamla björkar står nu helt utan löv och är redo för vintern.
De har gener som förbereder dem för kylan, en förmåga som många av trädgårdens växter saknar då de kommer söderifrån.
De som kommer söderifrån tror att det än är länge kvar till vintern, men våra björkar vet bättre, och är därför redan avlövade.

Avlövade björkar.


13 kommentarer:

 1. Hej ! Fina höstbilder :) Visst är det lika vemodigt varje år när den kommer och säsongen i trädgården går mot sitt slut men nu får man snart kura inne och frossa i frökataloger och planera alla projekt ute i trädgården till nästa säsong istället ....
  Här i västmanland har vi ännu en stund kvar tills hösten är här på riktigt även om vi har haft en frostnatt so far...

  Elisabeth

  SvaraRadera
 2. Hösten är en riktigt fin tid med alla sprakande färger.
  Min lundsköna hann inte slå ut. Den blåste av, jag blev riktigt besviken för det var de första knopparna på en frösådd som jag har väntat i fem år på. Men nästa år så kanske den hinner.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 3. Hans, Your Autumn colors are about two weeks ahead of ours here on Lake Michigan. Our colors are yet to come. Even thought we all know what is coming - "death of the garden plants", it still is a wonderful time to enjoy the moment - the final beauty of the place where we live - home. Jack

  SvaraRadera
 4. Flotte høstbilder fra hagen !
  Her har vi ikke hatt frost enda, og har nok et ganske annet klima enn dere.
  Her er det ganske mye som forsatt blomstrer, men også endel som ikke rekker det i år.
  Vi har ikke elg akkurat her, men mye rådyr, så vi har satt opp et gjerde (180) høyt, rundt hele eiendommen. Det er høyt nok til at de ikke kommer inn.
  Nyt høstfargene :-)

  SvaraRadera
 5. Fint med höstfärgerna! Här har vi en ovanligt färgfattig höst än så länge men det kanske kommer. Varje höst blir jag sugen på att plantera mer höstfärg och nu ska det bli av!
  Ha en fin hösthelg!

  SvaraRadera
 6. Vilka vackra bilder. Det där förfallet vackert på ett vemodigt sätt. Håller tummarna för 'Olga'. Jag tror att det inte blir några problem för den - ni har väl också känningar an det annalkande varmare klimatet?
  /Anja

  SvaraRadera
 7. Din trädgård är vacker även om det inte är så många blommor där nu.Men du har så fina färger på många växter som antagit höstens färger.
  Ha en skön helg

  SvaraRadera
 8. Så vackra färger i din trädgård, det röda är fantastiskt. Törnrosas kjortel är imponerande.
  Trevlig helg!
  Marika

  SvaraRadera
 9. ÅH, så många fina höstfärger hos dig, gillar verkligen hönsnätsbilderna! Trevlig helg!

  SvaraRadera
 10. Fina höstfärger hos dig och näverhäggen superläcker. Törnrosas kjortel riktig favoritblomma. Tar du in hela krukorna och vinterförvarar?
  Önskar trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera
 11. Ja det er vakkert, om enn vemodig. Fine bilder!
  Så nettopp en fatastisk, rød solnedgang, som det også er mange av på denne tiden...

  SvaraRadera
 12. Det märks att vi bor i ett avlångt land många har massor av blommor och ingen frost andra som ni har riktig höst. Det är härligt att se det i Blommiga fredag.
  Härliga färger hos dig jag längtar lite efter dom även här. Vi har en ovanligt sen höst här men det är bara att njuta det kan gå fort att få vinter.
  Ha n fin och skön helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
 13. Du har mange flotte høstfarger hos deg og blodbegersøylene var superfine!

  SvaraRadera