tisdag 30 juni 2015

Guldakleja

Aquilegia chrysanta

Min fru köpte en gul akleja.
Hon har alltid tyckt om aklejor, och har saknat denna gula.


Nu blommar guldaklejan fint här i vår trädgård.
De långa 'sporrarna' gör att de gracila blommorna ser ut som ballerinadansöser eller som flygande insekter.


Nu är guldaklejan planterad i mullrik men väldränerad jord på en plats i halvskugga, allt enligt de tips och råd jag hittat om denna växt.


Här i vår trädgård har ju aklejgallmyggan lagt larver i aklejornas knoppar de senaste 20 åren, så de blommar just inget, utan aklejors knoppar brukar bara torka ihop innan de slår ut här.

De första åren gjorde vi allt för att bli av med aklejgallmyggan, vi plockade alla aklejor när de var i knoppstadiet hos oss och grannarna och brände knopparna med en förhoppning om att aklejgallmyggan skulle försvinna, men efter något år så gav vi upp.
Vi lyckades inte bryta aklejgallmygans livscirkel, de fanns kvar här ändå, och finns här än.
Men de har inte kommit igång ännu på säsongen så denna gula akleja får vara ifred.


Eftersom aklejgallmyggan lägger ägg om någon vecka här så får alltid de tidigblomande japanska aklejorna vara ifred.
De usla aklejgallmyggorna hinner inte med att lägga sina ägg i dess knoppar, och har ju inte hunnit med att fördärva guldaklejan ännu.
Just därför är det bara japanska aklejor som blommat i vår trädgård de senaste åren, fram till nu då guldaklejans blommor dansar över rabattens övriga växter.

Aklejgallmyggan fanns inte här i vår by förut, den har mest troligtvis följt med hem till vår trädgård med någon planta vi köpt för länge sedan, och nu är de ju omöjliga att bli av med.
De är dessutom 'osynliga' man märker bara att aklejornas knoppar torkar ihop i mitten av juli månad.

Om någon har något bra tips för att bli av med aklejgallmyggan från vår trakt och åter igen få njuta av aklejornas blommor, så får ni gärna dela med er av dessa tips.
Fram tills vi finner någon lösning på aklejgallmyggans gissel så får vi njuta av våra japanska aklejor:

Japansk akleja


Japansk akleja

Läs mer om våra aklejor här.

2 kommentarer:

  1. Vilken läcker akleja....även jag följer med intresse tipsen du ev får mot gallmyggan för den kan verkligen göra en galen. Den snuvar mig på tjusig blomning varje år....blir så less....=(

    Ha det bäst !

    /Ninni

    SvaraRadera
  2. Näej, aklejgallmygga. Rackarns, visste inte ens att det fanns en sån. Men guldaklejan är bedårande, underbart med så långa sporrar.

    SvaraRadera