måndag 22 juni 2015

Så svart i den vita natten.


I trädgårdslandet blommar 'svarta tulpaner' Queen of night, de ska vara svart som natten, men här är natten vit just nu.

'Nattens drottning' kanske känner sig lite vilsen när solen lyser nästan hela natten här i norr, men trots ljuset så känner tulpanen av natten och sluter sina blommor ändå, trots att natten är ljus.


Någon gång i höstas så fann jag ingen annan plats för tulpanlökarna än i en av odlingsbäddarna i trädgårdslandet, så nu blommar de där, så svarta i den vita natten.


För här är det soluppgång nu, och jag är vaken.
Det är svårt att sova när natten är ljus.


Den uppgående solens första strålar ger ett fint släpljus, och solstrålarna får grönskan att skira än intensivare i natten.
Nu är årets bästa tid, och årets ljusaste natt bjuder på ett stilla skådespel av sällan skådat slag.
Varför ska man sova nu?

Godnatt, eller kanske jag hellre borde önska godmorgon.


3 kommentarer:

 1. I had the Queen of the Night, but after two years it stopped coming up in the Spring. I think many tulips get exhausted after a year of two and never return like the old fashion ones do. What do you think? Jack

  SvaraRadera
  Svar
  1. I have the same painful experience of tulips, with the difference that here all die after one year.

   Radera
 2. Vad kul att hitta en bloggare som testar växter i norra Sverige! Jag bor i Portland, Oregon på USAs västkust, men just häromdagen diskuterade vi om vi skulle flytta hem till Sverige igen. Vi gick så långt som att kolla på huspriser i Umeå. Vad jag skulle sakna mest förutom vänner, är min trädgård. Det är nog inte mycket här som klarar Norrlands vintrar...

  SvaraRadera