Hippeastrum 'Lemon Lime' |
Det ser ut som om våren har tagit paus här idag, för ute så vräker snön ned och jag kanske måste skotta snö för att alls komma ut. Jag har visat nog mycket snö här den senaste tiden.
Därför frossar vi idag i bilder av Amaryllis.
Amaryllis är ju en blomma som vi i Sverige förknippar med julens blommor, men de bilder jag visar här är nästan alla från de amaryllis-lökar som valt att blomma nu under våren istället.
Det är ju inte alltid så att en amaryllis vaknar och blommar just när man själv vill det, även om den vanligaste sorten brukar vara lätt att driva i blom strax efter plantering.
'Green Goddess' |
Jag som älskar lökväxter har förstås svårt att låta bli dessa stora lökar, även om man i vårt klimat måste odla dem inomhus i kruka.
Amaryllis Hippeastrum har sitt ursprung i Sydamerika.
Det här kanske är en av de vackraste krukväxter vi har när de blommar, men de långa höga bladen som sedan står i månader är inte kul att se på.
Lökar av ovanliga sorter försöker vi spara, men de vanliga sorterna som är billiga i inköp hamnar ofta på komposten, de helröda blommorna vill man ju ha i blom i juletid, med gamla sparade lökar kan det ofta vara så att de blommar denna tid istället,
kanske det är därför vi säger "julen varar fram till påska"...
Opp Amaryllis!
Vakna min lilla!
Vädret är stilla,
luften är sval.
av Carl Mikael Bellman
När Bellman skaldade om amaryllis här ovan så var det mest troligt en vacker flicka han tänkte på, inte den blomma vi idag kallar för amaryllis.
Amaryllis är ett grekiskt flicknamn, och på 1700-talet så svärmade man för det antika och då kom namnet i bruk igen, som denna gång i en dikt.
År 1737 kom så Carl von Linné att använda namnet om en växt han själv skriver om så här;
"Ingen blomma har fått så hög couleur och lysande glantz som denne skiöna Amaryllis."
Amaryllis heter Hippeastrum på latin, men trots att det numera endast är en art som heter Amaryllis på latin så heter fortfarande hela familjen amaryllisväxter Amaryllidaceae som Carl von Linné en gång bestämde.
'Blossom peacock' |
'Lemon Lime' |
En amaryllis sätter frö och man kan hjälpa till med pollineringen med en pensel, när fröna mognat så skall de sättas direkt, ungefär en centimeter djupt i såjord.
Från varje frö gror ett blad, sedan kommer fler. Det tar förstås några år att få det lilla fröet som grott att växa upp och bli en lök som blommar fint.
Men om man korsar sorter själv så kan den långa väntan belönas med blommar med nya färger.
Jag har testat detta en gång, och lyckades få en av plantorna i blom. Den blommade fint med vita blommor mitt i sommaren för många år sedan.
Här ovan en nyss inköpt amaryllislök från en blomsterbutik.
Jag hade sett den under lång tid där den låg i en korg tillsammans med många andra amaryllislökar, tänk att den är full av växtkraft fastän den bara legat så sedan i julas...
Att den sedan såldes för enbart 20 kronor gjorde ju inte saken sämre.
Till sist så en bild av en amaryllis vi hade här i julas, jag såg någonstans här på bloggen (har glömt vem som visade det) att amaryllis kan hängas upp och ned och att man fyller vatten i den ihåliga stjälken.
Mitt försök lyckades väl inte så jättebra, blommorna vissnade efter bara några dagar, men de var ett annorlunda inslag bland julpyntet så länge det varade.
Amaryllis er en magisk plante. Jeg elsker de mørke røde når det er jul!
SvaraRaderaTenk at en liten knupp inneholder kjempe store klokker. Fantastisk!
Intressant läsning än en gång på din blogg : ) De röda sorterna förknippar jag direkt med julen, men vita och spräckliga amaryllisar går nog hem på våren också!
SvaraRadera/Cika
Jag brukar inte lyckas spara lökarna så jag köper nya varje jul.
SvaraRaderaRiktigt intressant att läsa om amaryllisen.Och så många fina sorter det finns.
Ha det gott
Gunilla
Tack för amaryllislektionen. Jag hade ingen aning om att de kunde hängas upp och ner och fyllas med vatten. Det måste testas till nästa jul.
SvaraRadera