onsdag 18 april 2012

Teveronika

Veronica chamaedrys

Ibland kan jag tycka det är lite märkligt att vissa växter är vildväxande i de södra delarna av vårt land, men inte här i norr.
Nu menar jag inte de veka växter som är så dåligt härdiga att de ger upp sitt liv på våra breddgrader redan innan vintern kommit, nej jag menar växter som överlever vintrarna fint och som växer sig större för vart år som går här i vår del av landet, men som ändå saknas i vår vilda flora, här i byn där jag bor.
Så är det med Porslinsveronika Veronica chamaedrys som vi nu har i och utanför vår trädgård.

Min fru grävde upp en liten planta vid trakterna av Örebro för många år sedan, hon hade nostalgiska minnen med dessa små fina blommor, och hon ville så ha med dem till sin egen trädgård.
Där växte de vid en väg, här fick de först en plats i utkanten av trädgårdslandet men när den lilla plantan med full växtkraft slog ut i gräsmattan så fick den flytta därifrån till en plats i trädgårdens utkant och till en vägslänt.
Precis som den växte där vid Örebro.
Kanske har de porslinsveronikor som växer vilda i landets södra delar vandrat in söderifrån?
Kanske har de bara inte hunnit så långt på sin väg norrut ännu?
Jag läser i olika böcker att Teveronika förekommer här och där på sina ställen även här i Norrbotten, men då bara på kulturmarker av olika slag där den är en relativ nykomling i floran.
Den växer så långt norrut som vid Korpilombolo, men trakterna runt vår by är en vit fläck på teveronika-kartan.Den lilla porslinsveronikan blommar så fint mitt i sommaren med små blå blommor. Men hur skall den kunna tävla i skönhet med andra stora blommor som rosor, iris och liljor...
Att kunna njuta av det lilla är en inte alltid lätt, då de små blommorna kan vara svåra att se och ens upptäcka när sommaren blommar som mest.
Jag läste en gång hos någon annan blogg de mycket fina orden att;
 "hur mycket enklare är det inte för en Krokus i april jämfört med en Porslinsveronika i juli".

De gamla bilderna jag har på vår Teveronika hade fallit i glömska och risken finns att denna lilla växt blommar fint även denna sommar utan att jag kommer att visa den här i bloggen för det.

Därför får vår Porslinsveronika nu lysa här på bloggen redan idag, flera veckor innan den första krokus visar sig i vår trädgård.
För än är det bara snö hos oss. Än sover krokus här.


Men vad skall jag då välja för etikett till detta inlägg?
De är ju inte vildväxande här i vår by så därför får det bli perenner, och efter viss tvekan även, ogräs?

8 kommentarer:

 1. Den är riktigt fin.
  De blå blommorna lyser riktigt fint i rabatten.
  Mycket intressant och upplysande inlägg idag. Jag visste inte att den växte vilt här i norr.

  I går och inatt har vi fått minst 1 dm snö.
  Hoppas att det försvinner fort, nu är det uppehåll och solen försöker tränga igenom det kompakta molnen.


  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 2. Visst är det intressant hur växter kommit till landet och spridit sig. Många har ju kommit som frön med djur men också från människor. Kanske fröerna som "fastnat" på människor - alltså hästvagnshjul och numera bildäck - har hunnit att ramla av innan fordonet kommit upp till er?

  Jag har ett starkt barndomsminne av den lilla veronikan tillsammans med tusensköna. De fyllde en hel gräsmatta i en gammal trädgård (hos min dagmamma) och det var så vackert...

  Ha det bra

  SvaraRadera
 3. Veronikans blåa blommor är verkligen jättesöta om man nu tar sig tid att titta efter.

  Intressant inlägg och trevligt skrivet, precis som vanligt.

  Här vräker snön ner, har nog kommit någonstans mellan 15-20 cm. ..... vill ha VÅR!

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Den är söt den där veronikan , men jag vill inte ha den i trädgården ändå, spridningsrisken är för stor.Jag hörde en gång att den stora spridaren av fröer uppåt är faktiskt järnvägen, och om man tittar efter järnvägsspår så kan man hitta mycket intressant.
  Ha en underbar dag i snöstormen!

  SvaraRadera
 5. Teveronikan växer vild hos oss och den är så fin! Men det är sant att man ofta missar den.

  Här kom det ca 10 cm snö i natt och det yr fortfarande ner mer. Och vad jag tycker synd om fåglarna (inte bara om mig själv...)!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. it is nice to know same kind of flower is blooming in your part of country. i also spotted persian speedwell on 4/10's post and i see the everywhere around this season.

  SvaraRadera
 7. Intressant inlägg som vanligt! Vi är välsignade med teveronikor i mängder. De stortrivs i det vi kallar stora gräsmattan men som i själva verket är en örtmatta med inslag av gräs.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 8. Intressant om den vackra veronikan och om hur växter sprider sig. Förmodligen är fler växter på väg norrut med klimatförändringar och folk som reser så mycket mer än bara för 100 år sen...

  /Annika

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.