onsdag 1 juni 2011

Pelargon

Pelargonium "First Yellow"

Min fru älskar pelargoner. Själv har jag en något mer avig inställning till sådana blommor men eftersom de har en stor plats i vår trädgård varje sommar så visar jag här några av hennes pelargoner som börjat blomma redan nu inne och i växthuset.


Det finns kanske fler än 280 arter av släktet Pelargonium som är växtens latinska namn. Många arter härstammar från Afrika men de finns även vildväxande i västra Asien, Arabien, Australien och på Nya Zeeland.
De första pelargonerna kom till Europa med skepp från Sydafrika, ibland så mellanlandade skeppen där på sin väg hem från Indien varpå en del missförstånd kom till då de medhavda pelargonerna antogs komma från Indien istället för Sydafrika..Under min uppväxt här i byn där jag bor fick jag lära mig att växtens namn var Pelargonia.
En Pelargonia, flera pelargonior.  :o)
Sedermera slog språkpolisen till och rättade mitt uttal till;
En Pelargon, flera pelargoner.

Jag minns en äldre herre som bodde i byn när jag var ung.
Han kallade alla småflickor för Pippi och han beskrev ofta en kvinnas skönhet med liknelsen;

"-Hon var vacker som en Pelargonia." 


Hängpelargon

Det som jag inte tycker om med pelargoner är att de snabbt blommar över och ser sedan lite skräpiga ut och att det släpper ett klibbigt sekret från bladen som är svårt att få bort från fönsterrutor när det väl hamnat där.
Det här är växter som inte tål någon frost alls, att jag burit de många stora och tunga krukorna med pelargoner ut och in då det funnits risk för frost kan ha bidragit till att jag tycker de är krävande och besvärliga utan att för den delen upplevas som annorlunda eller exotiska.


Mårbacka pelargon.

En Pelargon är som vackrast just när de håller på att slå ut.
Vad vore väl en sommar utan våra pelargoner?
Många är utomhus men bäst kanske ändå de pelargoner är som finns som krukväxter inne då de får hela huset att andas sommar.
Pelargoner i fönstren med sommarens lätta gardiner får mig på bra humör i vårt ljusa sommarhus.Pelargon i knopp.

Idag har sommaren kommit även till Norrbotten med sol och varma vindar. Det behöver vi här efter många dagar av kyla och regn.2 kommentarer:

  1. Inte heller jag är någon pelargonmänniska. Men Mårbacka är fin.
    Pippi Pelargonia - fniss!
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  2. Min mormor sa alltid pelargonia/pelargonior och jag tror det är ett äldre sätt att benämna den blomma vi i dag kallar för pelargon. Jag tror man kan använda vilket som så både du och språkpolisen har nog rätt. :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.