lördag 5 september 2015

Väderkvarnspalm eller solfjäderspalm.

Trachycarpus fortunei eller Livistonia chinensis

Vi var nyss i Turkiet, där såg vi palmer på många ställen.
Men, jag måste ju erkänna att jag inte är helt säker på om detta är väderkvarnspalmer eller solfäderspalmer, men de är ruskigt likt någon av dessa palmer.
För en svensk så är ju detta mycket exotiskt, för palmer trivs inte med svensk vinterkyla.
Men eftersom vintern vid medelhavet mer är att likna med en svensk sommar, så utsätts de ju inte för någon sträng kyla där.



Dessa palmer i Turkiet har troligen en gång blivit inplanterade där, för palmen har sitt ursprung bland Kinas berg, där de kan växa på platser som ligger mer än 1000 meter över havet.
Det sägs att lite äldre väderkvarnspalmer klarar ungefär 18 minusgrader utan att ta någon skada.
Små plantor av väderkvarnspalmen vill helst inte ha någon frost alls om de ska överleva vintern.
Detsamma gäller för solfjäderspalmer, de gillar inte alls minusgrader.

Adnan Menderes Bulvari, Side

De används som gatuträd vid Medelhavet, och ger ett tropiskt inslag även där, på ett sätt som varken pinjetallar, olivträd eller ceder gör.
En palm är ändock en palm, och är exotisk för oss.

Väderkvarnspalmen kan dessutom nå en höjd på tio meter, men nog är ju palmerna på bilden här under högre än så.
Kan de vara palmer av någon annan sort ändå? Solfjäderspalm?
Det finns en sort som heter europeisk dvärgpalm, men det kan knappast vara sådana på bilden här under, de är ju höga som svenska tallar.



Dess solfjäderformade bladverk är väldigt fint.
Om någon av Er vet vilken sort palm detta rör sig om så får ni gärna skriva en kommentar här under.


Hela sommaren har jag sett att det finns liknande palmer till försäljning hos en blomsterhandel i Boden, men de kostar nästan 300 kronor styck.

Efter att ha sett dessa palmer i Turkiet är jag nu väldigt sugen på att köpa hem en sådan, men det som gör att jag tvekar är ju att denna palm har svårt att klara och överleva hela vintern som krukväxt inomhus.

De trivs bäst med lite svalare placering, och högre luftfuktighet än vad vi någonsin kan erbjuda inomhus. En europeisk dvärgpalm klarar sig nog bättre under snön utomhus än inne i det torra inomhusklimatet. 

Och vinterförvaringen inomhus här i Norrbotten blir en lång, torr och mörk tid, från mitten av september till mitten av maj månad. Det är nog längre tid inomhus än vad som kan anses som hälsosamt för en sådan palm.

Europeisk dvärgpalm till salu i Boden.
Men visst, jag är omåttligt sugen på att köpa en sådan, men vi får se om förnuftet lyckas lugna begäret.


2 kommentarer:

  1. Jag med gillar palmer, såg att Tradera säljer härdig sort, de visar bilder med snö, endast kring under hundralappen såldes igår, ska klara minus 20 och så har vi vår skyddande snö, tror du vi vågar testa köpa en, finns på Tradera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Erkänner att jag blir sugen att testa, kollade på tradera, men antar att vi bor på tok för långt norrut. Hos oss övervintrar ju inte vanlig rhododendron, så en palm skulle nog få det svårt med tjälen.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.