söndag 26 januari 2014

Silverbuske


 Elaeagnus commutata

I vår trädgård finns växter som kan ge ett synnerligen svagt intryck för besökaren, men som för mig själv har stor betydelse.
Våra silverbuskar är sådana växter.
De växter som finns i trädgården utgör en slags väv av minnen av de som gett oss just den plantan, eller från just den plats där plantan kommer ifrån. En väv av livets minnen i form av växter.

Silverbuskarna påminner om en plats där jag bodde under mitt första år. Jag själv har såklart inga egna minnen kvar från den tid då jag var spädbarn, men jag har ju fått berättat för mig om den platsen där jag då bodde.


Jag har en gång för ganska många år sedan besökt den platsen, (jag kör annars ofta förbi där på lite avstånd) jag gick då runt huset som ännu finns kvar, då var huset tomt och låst.
I ett hörn växte en stor silverbuske och några små rotskott hade sökt sig över till andra sidan staketet, till en tomt som då var öde.

Mitt trädgårdsintresse hade just vaknat så jag pillade lös två små rotskott av silverbusken och planterade de sedan i vår egen trädgård. Här lever de ännu och har nu börjat att skicka upp små rotskott i gräsmattan just bredvid.
Silverbuske är alltså inget att plantera i rabatten, då den ger många rotskott.


Silverbuskens blommor är inget som heller bländar besökaren i form av prakt och överdåd, men på mycket nära håll är de fina.

Men det är ändå för den silvergröna färgen som denna buske är mest omtyckt, och även för dess förträffliga härdighet.
Få andra växter i vår trädgård tål så kallt klimat som vad silverbusken gör.
Ett bra alternativ till silverpil eller silverpäron för trädgårdar i det riktiga Norrland, typ Lappland och inlandskommuner i fjällnära områden, (och för vår trädgård).
Minnen om en plats från det dunkla förflutna första levnadsåret finns sparade i de mest enkla och obetydliga buskar som finns i vår trädgård, våra silverbuskar.
Därför ger de extra skimmer i den livets väv av växter som vår trädgård består av.

4 kommentarer:

 1. Hej! Hittade hit via en annan blogg, minns inte vems nu :) Älskar växter som har en historia, som betyder något mer än bara "snygg växt". Silverbuskar växte även hos min morfar och jag skulle vilja ha ett ex i min trädgård, men jag avstår just pga rotskotten :)

  SvaraRadera
 2. Även jag tycker om Silverbuskar, de växer roligt och när de har sina silvriga bär är de hur fina som helst. Jag kallar det för min djungel där jag har dem. Har planterat Åkervinda där jag har dem och Rosenhallon bredvid, det är ett svårare läge på tomten men där frodas de och effekten bliir djungellik, iallafall för mig:) Vet inte om du sett den bilden hos mig. Önskar dig en fin dag.

  SvaraRadera
 3. Jag gillar också silverbuske. Den är både tålig och vacker.

  Ha det gott!
  Daniel

  SvaraRadera
 4. Jag gillar silverbusken för att några kvistar blir så fina i buketter eller blomsterdekorationer. Tyvärr har jag ingen egen, får se om någon har rotskott att ge bort. Den kan få växa i min fula floristhörna och samsas med bergenia och annat användbart. Där ska även gullriset få en fristad.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.