onsdag 8 januari 2014

Gulstrimmig svärdslilja

Iris pseudacorus Variegata

Här kommer lite grönskande bilder från sommaren, gröna blad med ränder i olika gröna nyanser.
Det här är en av mina favoriter bland våra perenner, vår gulstrimmiga svärdslilja.
Den förekommer även under namnet 'Variegerad svärdslilja', men på etiketten vid vår planta används namnet 'Gulstrimmig'.Jag gillar växter som bryter av mot det vanliga gröna.
Plantan finns i en relativt nyanlagd del av trädgården, och är ännu ganska liten, men den har ändå visat upp sina avvikande ränder i gröna nyanser.

Den kallas ju för gulstrimmig, men vår planta har aldrig visat några gula strimmor, men lite gul-grönt är det nog i vissa ränder. Plantan har heller aldrig blommat här hos oss.


Svärdsliljan tillhör iris släktet och just svärdsliljan vill växa i fuktig jord för att trivas.
Men det är en ganska tacksam växt som klarar allt från att växa på ganska torra platser, till att periodvis växa i vatten. De svärdsliljor som får den fukt och näring de kräver blir större och vackrare än de som växer i för torr jord.


Svärdsliljan får ungefär en meter höga blad, och just dessa blad bryter av snyggt mot övrig grönska och vågar ta sin plats som blickfång.

4 kommentarer:

 1. Hej,
  jag gillar den skarpt med! Så vackra blad. Fast här nere i Skåne blir bladen bara 50-60 cm höga.
  Tänk, jag såg en sådan i England och fotade den som en galning, även namnskylten, för att jag skulle kunna hitta den och köpa den hemma... Sen kom jag hem och insåg att jag hade en i min lilla trädgårdsdamm redan... Fniss. Hade inte riktigt ägnat den en tanke.
  Ha en bra fortsättning, Eira

  SvaraRadera
 2. Den är fin den...gillar de randiga bladen.Fast min har jag planterat så den syns inte nu, måste nog åtgärdas ser jag då jag ser din bild.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 3. Ja, den är superfin och jag gillar också ränderna :=)
  Har ett ex. som växer direkt bland stenarna i dammen.

  Fin bild!

  Önskar dig en härlig dag!

  SvaraRadera
 4. Håller med, på försommaren är jag så glad åt min i dammen. Färgerna är som ljusast och klarast då. Snyggt mot de blå förgätmigejen. http://gladigront.se/var-och-forsommar-i-ett/. Men nu börjar snön falla, så det är nog lika avlägset som vanligt den här tiden. Ha det! Monica S

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.