söndag 3 november 2013

Trädgårdslandet / Köksträdgården


Här är en skiss över det trädgårdsland som jag håller på att bygga.
Jag har lånat lite former från en klosterträdgård jag sett på bild en gång.

Trädgårdslandet byggs på samma plats som där vi hade vårt gamla, för det gamla försvann under allt ogräs några år då vi ej hann med att rensa bort ogräset.

För mer än ett år sedan så påbörjades ombyggnaden, men arbetet har gått sakta, och i våras hade jag bara hunnit med att bygga hälften när frön från grönsaker och sommarblomster skulle i jorden.
Vi sådde förstås för tätt, och det blev inte mycket att skörda.Under den torra och varma sommaren när jag var ledig och hade tid att fortsätta med renoveringen, så ville jag inte flytta undan stora perenner och träd som var i vägen för de nya odlingsbäddarna, då jag var osäker på om växterna skulle tåla att flyttas i torkan.

Nu när det blev höst var det mindre risk för torrväder, och de växterna flyttades undan.


För att de nya odlingsbäddarna ska klara sig från invaderande ogräs underifrån och i sidled, så har jag en markduk under grusgångar och odlingsbäddar, och varje odlingsbädd omges av en kant av rostig plåt.
Jag har inte hunnit med att fylla de senaste odlingsbäddarna med jord, det gör jag till våren.Än återstår ett hörn kvar att bygga, där står ett litet äppelträd, som säkert hade gått att flytta nu, men därunder finns lökväxter som är omöjliga att hitta. De har vissnat sedan länge, och risken är stor att jag bara skadar lökarna om jag gräver efter dessa nu.
Kanske det går lättare att flytta dessa när de visar sig tidigt till våren?


Trädgårdslandet är inte stort, bara 6 meter långt och knappt 4 meter brett.

Vad är egentligen skillnaden mellan ett trädgårdsland och en köksträdgård?
Vi har alltid sagt trädgårdsland om en plats som denna, men vad är då en köksträdgård?
Är en köksträdgård samma sak som ett litet trädgårdsland?

Jag längtar redan till våren då de nya odlingsbäddarna fylls med jord, och när vi sedan får fundera på hur vi ska så och plantera där.


13 kommentarer:

 1. Det ser fint och romantiskt ut. De rostiga kanterna är jättefina. Jag antar att här i norr är det vanligare att man säger trädgårdsland, eller bara land, eller landet.
  Eftersom den inte är så stor och ser så där intim ut på något sätt känns det som om just eran plätt nog är en köksträdgård ändå. :)

  SvaraRadera
 2. Så snyggt med plåtkanterna. Och ja, skillnad och skillnad, inte vet jag. Fin form blir det i alla fall och jag förstår att ju längtar efter att fylla i jord till våren och börja så. :-)

  SvaraRadera
 3. Så snyggt och genomtänkt. Det kommer bli jättefint när det är klart. Skillnaden... ..kanske att köksträdgården är lånad från England där de är avskärmade och bildar ett eget rum i trädgården? Ha det gott! /Carina

  SvaraRadera
 4. Jag tänker på örter och sallad och morötter och ringblommor när jag hör ordet köksträdgård. en bok om det som jag gillar är Året I Köksträdgården av Tyra Hallsenius Lindhe. Du har verkligen fått till det fint där. Bakom min lada hade jag förut som en rundel och så tårtbitar runt om som jag odlade på, ringblommor, blåklint, m.m sallad, jordgubbar, gräslök och så men nu har blomsterfägring fått ta overhand, nu växer Lupiner, rosa Malva m.m där, den där blomsterängen som jag alltid velat ha. Ska bli lite tätare där, skall nog få in fler sorters blommor där men de måste vara ganska höga för att passa med det andra så de synns.

  SvaraRadera
 5. Vad fint det blir. Gillar de rostiga kanterna i kombination med prydligheten. Jag sa alltid trädgårdsland förut, men jag tycker det låter så mycket finare med köksträdgård så nu använder jag det istället. :)

  SvaraRadera
 6. Så snyggt det är/kommer att bli! Skillnaden på köksland och trädgårdsland? För mig är köksland en plats där bara grönsaker odlas, medan trädgårdsland är en plats där man odlar både grönsaker och blommor. Rätt? Ingen aning. ;)
  Kristina

  SvaraRadera
 7. Väldigt snyggt! Och praktiskt! Den rostiga plåten ser ganska tjock ut - var har du fått tag på den, i vilken typ av affär menar jag.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plåtarna fanns förr på en lada, (före de hamnade där kom de från ett rivningshus) men kasserades från ladan då den fick ett nytt tak som inte längre läcker som ett såll.
   Sedan dess har plåtarna av äldre modell legat och skrotat, men nu fick de ju en annan och ny användning.

   Lagom stora plåtar kanske annars finns att köpa på ett plåtslageri?

   Radera
 8. Så fantastiskt fina former en riktig design trädgård.
  Toppen med plåtkanter. Jag har några men de är ganska dyra i inköp så jag får ta annat till kanter. Och att du har kommit över gammal plåt är ju ett riktigt fynd.

  Köksträdgård eller trädgårdsland vet inte vad som skiljer men er fantastiska fina skulle jag nog kalla för köksträdgård. För det blir verkligen en fin trädgård för odling. Välplanerad.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 9. Så fint det redan har hunnit bli i er nya köksträdgård/trädgårdsland.
  Bra jobbat måste jag säga.

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 10. Men så fint! Härligt med så breda gångar också. Gillar när det planteras i fina former och mönster och inte i trista rader. Ska nog låta mig inspirerars av dina bilder inför nästa säsong.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 11. Det blir fint det där! hur tjock är stålkanten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plåten är ganska tunn, kanske en halv millimeter tjock.

   Radera