tisdag 12 november 2013

Favorit i november


Snön har kommit och vintern är här.
Det är inte många växter kvar som kan konkurrera om titeln 'månadens favorit' just nu.
Men våra rhododendron drar till sig min uppmärksamhet där de står så gröna, trots att naturen runt omkring blivit i det närmaste svart-vit.

Vid vår ytterdörr har vi två urnor av gjutjärn som pryds av varsin planta rhododendron.
Just de plantorna är vanliga parkrhododendron som inte riktigt är härdiga för vårt klimat, så när den riktiga vinterkylan kommer så lyfter jag upp dessa plantor och förvarar dem i potatiskällaren resten av vintern.
Men ännu står de kvar i urnorna.


De här plantorna är nya för i år, de som vi hade här tidigare hade blivit för stora.
En av dessa har jag planterat utomhus, mest troligtvis kommer den att frysa ihjäl i vinter, vi får se hur den mår när det blir vår.

(Här en bild som är någon vecka gammal.)

Kanske du tycker att det är konstigt att en så pass vanlig växt som parkrhododendron är min favorit i november.
Ja om sanningen skall fram så var nog just dessa plantor som vackrast i midsommartid, men då var det så många andra växter som tog min uppmärksamhet.
Nu är det bara 'roddissarna' som bjuder på lite kvarglömd grönska utomhus, i alla fall i några dagar till.

Eftersom rhododendron har så svårt att överleva här i vår trädgård så är de ändå lite exotiska för mig som aldrig vant mig med dess växtkraft.

November = vintermånad i det riktiga Norrland.

Jag hade hellre haft gröna gräsmattor och plockat en och annan blomma.
Nu får jag skotta snö istället.
Suck...


Om du vill läsa om andras favoritväxter nu i november, så finns de samlade hos fina bloggen Anna Vattenkannas trädgårdsblogg.

10 kommentarer:

 1. Tycker inter alls det är något konstigt val av novemberfavorit.
  Det är ju jättetufft att odla Roddisar ute i kruka för att sedan ta in och övervintra buskarna i potatiskällaren.
  Det är en bravur!

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Kul när man redan nu kan skönja hur många blommor det ska bli i vår. Vilka härliga vinterbilder. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 3. Rhododendron är underskattade och värda besväret med vinterförvaring. Jag lider med er i Norr, än har jag inte haft minusgrader i min trädgård på Västkusten. Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Kul med roddisar i krukor! Men ni bor ju i ett julkort!!! Sverige är som sagt ett väääldigt avlångt land.

  Växterna jag vann av dig verkar att trivas, nu hoppas jag att de står ut med vår långa och milda höst och sedan vintern hur den nu blir i år. Spännande!

  SvaraRadera
 5. Nej då Hans! "Vi" tycker inte att det är konstigt att du vill ha växter som är exoter i ditt klimat i vackra urnor. Du är i gott sällskap med många, bl.a. undertecknad ;-)!
  Annars så fick jag en idé tack vare dig! Jag har en kruka ute som alltid se så misslyckad ut. En parkrodde skulle nog göra sig bra där plus att jag behöver inte flytta på krukan heller utan den kan stå ute hela året. Bra! Där ser man hur nyttigt det är att läsa andras bloggar :-)! /Anja

  SvaraRadera
 6. Jag har några Rhododendron som verkar härdiga, en lila som jag köpt här men såg I Eskilstuna första gången, de är full i knopp nu när de täcks med snö så det är härligt ha dessa. Sedan vit och rosa, alla de har jag övervintrat, den lila flera år nu. Med Rhododendron får man bara tänka på att de kan må dåligt av vårsolen så antingen skotta på snö eller täcka dem då kan man göra.

  SvaraRadera
 7. Mycket bra val! Det ska bli kul att se om de överlever iträdgården också. Jag hoppas det!

  SvaraRadera
 8. Fina november favoriter, passar så bra i sina krukor! Håller tummarna för den som ska leva ute i vinter. Har du förresten provat att odla dom i grov sand? Kanske klarar de kylan bättre då?
  Ha det bra trots vintern!

  SvaraRadera
 9. Tack för tipset om spinn. Jag har försökt med såpvatten, men det har inte hjälpt ett dugg hos mig. Gör du på något särskilt vis?

  Jag vill inte ha snö än, men jag måste säga att det ser väldigt mysigt ut på bild! Får en härlig julkänsla när jag ser bilden på huset :)

  Solsken
  //Linda

  SvaraRadera
 10. Jag tycker det var ett väldigt bra val av novemberfavorit. Det visar ju också skillnaderna mellan de olika klimatzonerna i vårt långa land. Rhododendron är en stor favorit hos mig och jag har i min bakre del av trädgården en liten azalea- och rhododendronsluttning. En av mina absoluta favoritplatser. Roligt att det går att övervintra rhododendron på det sättet du gör. Kan tänka mig att dom är praktfulla när dom står i full blom i sina vackra urnor.

  Ha det gott!
  /Anita

  SvaraRadera